Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 35
 İndirme 10
Bir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Yatan Psikotik Bozukluk Tanılı Hastaların Sosyodemografik ve Klinik Özellikleri
2018
Dergi:  
Journal of Contemporary Medicine
Yazar:  
Özet:

Amaç: Psikotik bozukluklar, ciddi yeti yitimi ile giden ağır ruhsal hastalıklardır. Ülkemizde yatan hasta grubunun büyük çoğunluğunu bu tanı grubundaki hastalar oluşturmaktadır. Yatan psikoz hastaları ile ilgili özelliklerin tanımlanması gelecekte ruh sağlığı politikalarını belirlemede önemlidir. Bu çalışmada bir eğitim araştırma hastanesi psikiyatri kliniğinde yatarak tedavi edilen psikoz hastalarının sosyodemografik, klinik ve tedavi özelliklerinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda kliniğimizde 01.01.1995-31.12.2008 tarihleri arasında yatarak tedavi gören psikotik bozukluk tanılı hastaların, “Yatan Hasta Kayıt Formundan” elde edilen verileri geriye dönük olarak değerlendirildi. Bulgular: Belirtilen süre içerisinde toplam 876 hasta psikoz tanısıyla yatırılmıştı. Hastaların ortalama yaş aralığı 34.4±11.8’di. %41.5’i kadın (s=363), %58.5’i erkek (n=512) idi. Psikiyatrik tanı dağılımları DSM-IV sınıflandırma sistemine göre; Şizofreni %60.5, başka türlü adlandırılamayan psikotik bozukluk %11.3, sanrısal bozukluk %8.2, şizoaffektif bozukluğu %7.3 oranında saptandı. Ortalama yatış süresi 37.5±27.1 gündü. Çoklu antipsikotik kullanan hastalar, tek antipsikotik alanlara göre daha sık tekrarlayıcı yatışları vardı (p=0.001), yatış süresi açısından iki grup arasında fark yoktu (p=0.52). Sonuç: Kliniğimizin psikoz tanılı hastalarının ortalama bir ay süreyi aşan zaman diliminde yatırıldığı, çoklu antipsikotik kullanımının yatış süresini ya da yatış sayısını azaltmadığı bulunmuştur. Psikoz hastalarının gerek çoklu antipsikotik kullanımının gerekse uzun süre yatırılarak tedavi edilmelerinin etkinliğinin araştırılmasının önemli olduğunu düşünmekteyiz.

Anahtar Kelimeler:

Sociodemographic and clinical characteristics of patients with psychotic disorder found in an educational and research hospital
2018
Yazar:  
Özet:

Purpose: Psychotic disorders are severe mental illnesses that go with serious fat loss. The majority of the patient group in our country are patients in this diagnosis group. Identification of the characteristics related to sleeping psychosis patients is important in determining mental health policies in the future. This study aims to investigate the sociodemographic, clinical and therapeutic characteristics of psycho-patients treated by bed in a hospital's psychiatric clinic. Tools and methods: In our study, the data obtained from the "Sleeping Patient Registration Form" of patients with psychotic disorder diagnosed who were treated by bed in our clinic between 01.01.1995 and 31.12.2008 were reverse assessed. In total, 876 patients were diagnosed with psychosis. The average age range of patients was 34.4±11.8. 41.5 percent were women (s=363), 58.5 percent were men (n=512). Psychiatric diagnosis distribution according to the DSM-IV classification system; schizophrenia was 60.5%, psychotic disorder 11.3%, mental disorder 8.2%, schizophrenia 7.3%. The average deposit time is 37.5±27.1 days. Patients using multiple antipsychotics had more frequent repetitive stages than single antipsychotic areas (p=0.001), there was no difference between the two groups in terms of staging time (p=0.52). The result: Our clinic has found that patients with psychosis are hospitalized over an average period of time of more than a month, multiple use of antipsychotics does not reduce the period of hospitalization or the number of hospitalizations. We believe that it is important to investigate the effectiveness of psychotic patients being treated for a long time if they need multiple antipsychotic use.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Journal of Contemporary Medicine

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.263
Atıf : 1.266
2023 Impact/Etki : 0.025
Journal of Contemporary Medicine