Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 9
 İndirme 1
Toraks Yerşimli Özofagus Kanseri Tanılı Olgularda 3 Boyutlu Konformal Radyoterapi (3BKRT) ve Hacimsel Ayarlı Ark Terapi (Vmat) Tekniğinin Dozimetrik Karşılaştırması: Retrospektif Çalışma
2018
Dergi:  
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Özofagus kanserinin radyoterapi ile tedavisinde kullanılan 3BKRT ve VMAT tekniklerinin hedef hacmi sararken riskli organları korumadaki etkilerini görmek ve kendi verilerini elde etmek; elde ettiğimiz bu retrospektif dozimetrik sonuçları birbirleriyle karşılaştırmaktır. Bu çalışma için; 10 küratif radyoterapi ile tedavi edilen toraks yerleşimli özofagus kanseri tanılı hasta seçildi. Fraksiyon dozu 1,8 Gy ve toplam doz 54 Gy olacak şekilde planlar hazırlandı. İki teknik arasında kritik organ dozu (OAR), CI ve HI karşılaştırıldı. Yapılan istatistiksel karşılaştırma sonucunda PTV54’e ait değerlerin analizinde 3BKRT ve VMAT arasında HI (p=0,010)  dışında anlamlı fark görülmemiştir. OAR dozları için; akciğerin V10 değeri  3BKRT tekniğinde üstün bulunmuştur (p=0,017). Kalbin V40 değeri VMAT tekniğinde düşük bulunmuştur (p=0,002). Ayrıca, Spinal Cord Dmax değeri için bakıldığında VMAT tekniği 3BKRT’ye göre düşük değerlere sahiptir (p=0,001). Çalışmamızın sonucunda doz homojenliği ve riskli organlar açısından her iki teknikte kullanılabilir görülmesine rağmen ileri yaştaki bu hastalarda etki eden komorbiditeler göz önüne alındığında VMAT tekniği kullanımının tercih olabileceği görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Dozimetric Comparison of 3D Conform Radiotherapy (3BKRT) and Volume-Adjusted Ark Therapy (Vmat) Techniques in Known Cases: Retrospective Study
2018
Yazar:  
Özet:

3BKRT and VMAT techniques used in radiotherapy of ozofagus cancer are to see their effects on the protection of hazardous organs while surrounding the target volume and to obtain their own data; comparing these retrospective dozimetric results we obtain with each other. For this study; 10 curative radiotherapy-treated torace-based ozofagus cancer diagnosed patients were selected. The fraction dosage will be 1.8 Gy and the total dosage will be 54 Gy. The two techniques were compared with the critical organ dose (OAR), CI and HI. As a result of the statistical comparison, there was no significant difference between 3BKRT and VMAT in the analysis of the values of PTV54, except HI (p=0,010). For OAR doses, the V10 value of the lungs is superior in the 3BKRT technique (p=0,017). The value of the heart V40 was found low in the VMAT technique (p=0,002). Furthermore, when it comes to the Spinal Cord Dmax value, the VMAT technique has lower values than 3BKRT (p=0,001). The result of our study is that although the dosage homogenity and the risk of the organs are available in both techniques, considering the comorbidities that affect these older patients, it has been shown that the use of the VMAT technique may be preferred.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 880
Atıf : 2.655
2023 Impact/Etki : 0.023
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi