Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 6
 İndirme 1
Akdeniz bölgesinde bir il kırsalında 5 yaş altı çocuklarda doğumsal anomali sıklığı
2016
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Akraba evliliklerinin sık yapıldığı, doğumların erken yaşta başlayıp ileri yaşlara kadar devam ettiği ve henüz antenatal bakımın hedeflenen düzeyin altında kaldığı ülkemizde, bu faktörler doğumsal anomalilerin temel nedenleri olarak sıralanmaktadır. Bu araştırmanın amacı Akdeniz bölgesinde bir il kırsalında beş yaş altı çocuk evreninde doğumsal anomalilerin yaygınlığının tespit edilmesi ve olası risk faktörlerinin incelenmesidir. Materyal-Metot: Örnek büyüklüğü INSTAT programında hesaplanmış ve tabakalı örnekleme yöntemiyle seçilen, beş yaşın altında 1440 çocuğa Isparta kırsalında ulaşılmıştır. Veriler çocuğun yakınına yüz yüze uygulanan anket yöntemiyle ve çocuğun fizik muayenesi yapılarak toplanmış ve SPSS paket programında ki-kare ve t testleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırma grubunda tespit edilen doğumsal anomali sıklığı %3,0 ve engellilik sıklığı %1,4 olarak belirlenmiştir. En sık rastlanan doğumsal anomali inmemiş testistir. Doğumsal anomalilerle ilişkili olduğu belirlenen değişkenler; çocuğun erkek olması (cinsiyet), annenin çalışma durumu, gebelikte yapılan kontrollerde bebekte problem olduğunun söylenmiş olması ve doğumdan sonra morarma öyküsünün olmasıdır. Sonuç: Çalışmanın sonuçları önceki çalışmalarla uyumludur. Bu çalışma ile yalnız Isparta kırsalında doğumsal anomali ve engellilik durumu değerlendirilebilmiştir. Farklı bölgelerde ve geniş evrenlerde benzer çalışmalar yapılmalıdır. Ülkemizde sık görülen anomalilerin ve hastalıkların belirlenmesi için doğumsal anomalilerin izlemini sağlayan kayıt sistemleri geliştirilmelidir. Anahtar kelimeler: Doğumsal anomali, kırsal, Isparta

Anahtar Kelimeler:

Infectious abnormality in children under the age of 5 in a rural province in the Mediterranean region
2016
Yazar:  
Özet:

Purpose: In our country where parental marriages are frequently held, where births begin in the early age and continue until the advanced age, and where antenatal care remains below the target level, these factors are classified as the main causes of parental anomalies. The purpose of this study is to identify the prevalence of parental anomalies in the universe of children under the age of five in a rural province in the Mediterranean region and to study possible risk factors. Material-Metot: The sample size was calculated in the INSTAT program and selected by the layer sample method, 1440 children under the age of five were reached in the village of Isparta. The data was collected by the survey method applied face-to-face to the child and by the physical examination of the child and evaluated by the use of ki-quare and t tests in the SPSS package program. The findings: the incidence of birth anomalies identified in the study group was 3,0% and the incidence of disability was 1.4%. The most common birth anomaly is the non-born testis. The determined variables that are associated with birth anomalies are the child's male (sex), the mother's work status, the baby's problems in pregnancy controls have been said, and the story of morma after childbirth. The results of the study are consistent with the previous studies. This study can only assess the birth anomaly and disability status in the Isparta rural area. Similar studies should be conducted in different regions and wide universes. Register systems that allow the monitoring of birth anomalies to identify common anomalies and diseases in our country should be developed. Keywords: natural anomaly, rural, Isparta

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 592
Atıf : 1.185
2023 Impact/Etki : 0.036
Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi