Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
 İndirme 1
TFF Hukuk Kurullarının Bağımsızlığı ve Tarafsızlığı
2023
Dergi:  
Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada sportif uyuşmazlıkların çözümünde esas alınan tahkim sistemi genel hatlarıyla incelenmektedir. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) bünyesinde ilk derece hukuk kurullarının yanında Tahkim Kurulu da teşekkül etmekte ve çok geniş kapsamda ortaya çıkabilen sportif uyuşmazlıklar öncelikle ilk derece hukuk kurulları nezdinde çözümlenmekte, itirazlar kapsamında ikinci aşamada TFF Tahkim Kurulunun yetkisi söz konusu olmaktadır. Dolayısıyla TFF’nin hukuki statüsü bu kurullar tarafından tesis edilecek kararların niteliğini kaçınılmaz bir şekilde etkilemektedir. Kamusal boyutu göz ardı edilmemek kaydıyla, TFF’nin özel hukuk tüzel kişisi olduğu belirtilmelidir. İçtihatlar çerçevesinde, TFF hukuk kurullarının yargılama faaliyeti yürüttüğü de kabul edilmektedir. Yargılama yetkisi bağlamında Uyuşmazlık Çözüm Kurulu (UÇK) ve dolayısıyla Tahkim Kurulu sportif cezalar ve yetiştirme tazminatı hususlarında münhasır yetkilidir. UÇK ve Tahkim Kurulu tarafların anlaşmasına dayalı olarak sözleşmesel uyuşmazlıklarda da yetkili olabilmektedir. Tahkim yargılaması faaliyeti böylece gerçekleştirilmektedir. Ancak özellikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) 2020 yılında TFF Tahkim Kurulunun tarafsızlığı ve bağımsızlığı hususunda getirdiği ve öğretinin de birebir yansıtan eleştiriler kapsamında, 7405 sayılı Kanun ile TFF Kanunu değiştirilerek düzenlenmiş ve böylece olumlu bir gelişme kaydedilmiştir. Ancak kararda ele alınmayan hususlar yanında teşkilat açısından da tarafsızlık ve bağımsızlığın sağlanmasında önemli değişikliklere hâlâ ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler:

Independency and Impartiality Of Tff Civil Chambers
2023
Yazar:  
Özet:

In this study, the arbitration system as a resolution of sports disputes is examined in general terms. The first-degree legal boards legal examination, which primarily resolves disputes, is subject to the authority of Arbitration Board in case of objections. As a matter of fact, legal status of the Turkish Football Federation (TFF) inevitably determines the quality of the decisions to be made by the boards herein. Without ignoring its public dimension, it should be noted that the TFF is a private law legal entity,. Thus, it is accepted within the framework of jurisprudence that TFF legal boards carry out judicial activities. In the context of jurisdiction, the Dispute Resolution Council and naturally the Arbitration Board enjoy exclusive authority on sports penalties and training compensation and may also be authorized in contractual disputes based on the agreement of the parties, hence performing the arbitration proceedings. However, especially the criticisms brought by the European Court of Human Rights (ECHR) regarding the impartiality and independence of the TFF Arbitration Board in 2020 which is a direct reflection of the doctrine, the legal background hereof is re-regulated by the Law No. 7405 by amending the TFF Code, thus a comprehensive positive development was achieved. However, there is still a dire need for significant changes in ensuring impartiality and independence in the context of the organization, as well as the issues not addressed in the decision.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi

Alan :   Hukuk

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 180
Atıf : 436
2023 Impact/Etki : 0.162
Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi