Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
Yedek bileşen tahsis probleminde eniyileme: Genetik algoritma ve kesikli olaylı Monte Carlo benzetimi
2024
Dergi:  
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Sistem güvenilirliği, iletişim ve elektronik sistemler gibi ileri teknolojiye sahip modern mühendislik sistemlerinin tasarımı ve analizinde yaygın olarak kullanılan önemli ölçütlerden biridir. Günlük hayatımıza giren, çoğu çalışma alanında ve sosyal yaşamda kullandığımız uygulamaları doğrudan etkileyen altyapı tasarım problemlerinin bir kısmı güvenilirlik ölçütünü dikkate alan eniyileme problemi olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenle bu tür problemlerin çözümü, farklı disiplinlerde çalışan birçok araştırmacının yoğun ilgisini çekmektedir. Sistem güvenilirliğinin eniyilenmesi için alan yazında yaygın olarak kullanılan Yedek Bileşen Tahsis Problemi (YBTP), sistemde yer alan bileşenlere paralel olarak yerleştirilen kullanıma hazır bileşenler ile yeni sistemlerin tasarlanması olarak tanımlanabilir. Böylece, güvenilirlik başarım ölçütü dikkate alınarak daha yüksek güvenilirlik değerine sahip sistem tasarımlarının elde edilmesi sağlanabilmektedir. Sistem özelliklerine bağlı olarak seçilen uygun yöntemle sistemin güvenilirlik değeri elde edilir. Bu çalışmada, artan arıza ve tamir oranlarının dikkate alındığı YBTP’de sistem güvenilirliğini gerçekçi bir yaklaşımla tahmin etmek için Kesikli Olaylı Benzetim (KOB) modeli, sistemin eniyilenmesi için ise Genetik Algoritma (GA) geliştirilmiştir. KOB modelinin geçerliliği test problemleri üzerinde gösterilmiştir. Önerilen yaklaşımla, YBTP için daha yüksek güvenilirliğe sahip sistem tasarımlarının daha düşük maliyetlerle elde edilebilmesi sağlanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Optimization Of The Redundancy Allocation Problem: Genetic Algorithm and Monte Carlo Simulation With Discrete Events
2024
Yazar:  
Özet:

System reliability is one of the performance criteria commonly used in the literature to design and analyze modern advanced engineering systems such as communication and electronic systems. Some of the infrastructure design problems that directly affect our business fields and social lifes are defined as the optimization problem taking into account the reliability criterion. The solution of such problems attracts the attention of many researchers working in different disciplines. One of the commonly used problems in the literature for system reliability optimization is the The Redundancy Allocation Problem (RAP), which is widely used in the literature to optimize system reliability, can be defined as the design of new systems with higher reliability using redundant components in a parallel arrangement. The system reliability is obtained with an appropriate method depending on the system characteristics. In this study, Discrete Event Simulation (DES) model is built to estimate the system reliability considering increasing failure and repair rates, and Genetic Algorithm (GA) is developed for the optimization. The validity of the DES model has been demonstrated on the test problems commonly used in the RAP literature. Thus, it has been ensured that system designs with higher reliability at lower costs, where failure and repair are considered, can be obtained with a realistic approach.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi

Alan :   Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.369
Atıf : 6.263
2023 Impact/Etki : 0.094
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi