Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
 İndirme 4
A function-first approach to verb tense usage in research article introductions in applied linguistics
2019
Dergi:  
Dil Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, ‘işlev-öncelikli’ yaklaşım açısından Uygulamalı Dilbilim alanındaki araştırma makalelerinin giriş bölümlerinde (fiildeki) zaman kullanımını incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada kullanılan veritabanı (corpus), alanın önde gelen beş dergisinde yayınlanan 50 araştırma makalesinden oluşmaktadır. Cümlelerin iletişimsel işlevi, Swales’ın (1990 2004) CARS (Bir Araştırma Alanı Yarat) modeli temelinde belirlenmiştir. Verilerin kodlanmasında Maxqda 11 kullanılmıştır. Sonuçlar, ‘konunun öneminin vurgulanmasında’, yakın geçmiş (present perfect) zamanın, ‘konu genellemelerinin’ yapılmasında geniş zamanın (simple present) ve ‘önceki literatürün taranmasında’ basit geçmiş zamanın (simple past) baskın olduğunu göstermektedir. Öte yandan, ‘literatürde boşluk belirtme’, işlevinde yakın geçmiş zaman  ve geniş zamanın aynı derecede tercih edildiği görülmektedir. ‘Mevcut araştırmanın amacının açıklanması’, ‘araştırma sorularının/hipotezlerin sunulması’ ve ‘yöntemlerin özetlenmesi’ işlevlerinin gerçekleştirilmesinde geniş zamanın tercih edildiği ve bunu basit geçmiş zamanın izlediği görülmüştür. ‘Tanımlayıcı açıklama’, ‘temel bulguların açıklanması’ ve ‘makalenin metinsel organizasyonunun’ belirtilmesinde yaygın olarak geniş zaman kullanılmaktadır. ‘Mevcut araştırmanın değerinin belirtilmesinde’ geniş zaman baskındır. Ancak, burada diğer işlevlerden farklı olarak geniş zamandan sonra modal fiil (modal verbs) kullanıldığı görülmüştür. Sonuçlar, araştırma makalelerinin giriş bölümlerindeki zaman kullanımının araştırılmasında ‘işlev-öncelikli’ yaklaşımın ‘yapı-öncelikli’ yaklaşıma nazaran çok daha net sonuçlar verdiğini göstermektedir. Bu çalışmanın bulguları akademik yazma öğretiminde rahatlıkla kullanılabilir.

Anahtar Kelimeler:

A Function-first Approach To Verb Tense Usage In Research Article Introductions In Applied Linguistics
2019
Dergi:  
Dil Dergisi
Yazar:  
Özet:

The study aims to investigate verb tense usage in research article introductions in the field of Applied Linguistics by adopting a ‘function-first’ approach. The corpus used in the study consists of 50 research article introductions published in five prominent journals of the field. The communicative function of the sentences was determined on the basis Swales’ (1990; 2004) CARS (Create a Research Space) model. In the coding of data Maxqda 11 was used. The results show that each function is associated with particular verb tense. For instance, in ‘claiming centrality’ the present perfect tense, in ‘making topic generalisations’ the simple present and in ‘reviewing items of previous research’ the simple past tense is predominant. The results suggest that the ‘function-first' approach provides a more accurate description of verb tense usage in writing research article introductions than the ‘formfirst’ approach. The findings have implications for teaching academic writing.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Dil Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.641
Atıf : 4.296
2023 Impact/Etki : 0.2
Dil Dergisi