Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 40
 İndirme 5
YÜKSELEN PİYASA EKONOMİLERİNDE FİNANSAL GELİŞME İLE İNSANİ GELİŞME ARASINDAKİ İLİŞKİ: PANEL VECTOR AUTOREGRESSİON YAKLAŞIMI
2021
Dergi:  
Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı en iyi 10 yükselen piyasa ekonomisinde finansal gelişmişliğin insani gelişim üzerindeki etkisini panel vector autoregression (PVAR) yaklaşımı kullanarak 1990-2018 dönemi için ele almaktır. Bu amaçla özel sektöre sağlanan krediler ve M2 para arzı temel finansal gelişim göstergeleri olarak benimsenmiştir. Elde edilen sonuçlar özel sektöre sağlanan kredilerin GSYH içindeki payında meydana gelen bir birimlik artışın insani gelişmişliği yaklaşık yüzde 0,2 artırdığı görülürken, M2 para arzındaki bir artışın istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi tespit edilememiştir. Ayrıca nedensellik testi sonuçlarından insani gelişme ile finansal gelişme arasında çift yönlü bir nedensellik ilişkisinin varlığı tespit edilirken, M2 para arzı ile insani gelişim arasında nedensellik ilişkisine rastlanmamıştır.

Anahtar Kelimeler:

YÜKSELEN PİYASA EKONOMİLERİNDE FİNANSAL GELİŞME İLE İNSANİ GELİŞME ARASINDAKİ İLİŞKİ: PANEL VECTOR AUTOREGRESSİON YAKLAŞIMI
2021
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to address the impact of financial development on human development in the top 10 rising market economies for the period 1990-2018 using the panel vector autoregression (PVAR) approach. For this purpose, the loans provided to the private sector and the M2 money supply have been adopted as the main indicators of financial development. The results found that a unit increase in the share of the loans provided to the private sector in GDP increased human development by about 0.2 per cent, while an increase in the supply of M2 money did not have a statistically meaningful impact. Furthermore, the causality test results revealed the existence of a dual causality relationship between human development and financial development, while the causality relationship between M2 money supply and human development was not found.

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.142
Atıf : 5.419
2023 Impact/Etki : 0.181
Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi