Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
20 Yaş Üstü Erşknlerde Uyku Süres, Kaltes, Fzksel Aktvte Düzey ve Bazı Antropometrk Ölçümler Arasındaki İlşkler
2018
Dergi:  
Ahi Evran Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Uyku kalitesi, fiziksel aktivite düzeyi ve obezite, günlük hayatımızı sıkça etkileyen faktörlerdir. Bu çalışmadaki amaç, uyku süresi, kalitesi, fiziksel aktivite düzeyi ve bazı antropometrik ölçümler arasında ilişki olup olmadığını belirlemekti. Araçlar ve Yöntem: Araştırma kesitsel tipte olup, Sivas merkez Aile Sağlığı Merkezi (ASM) kurumlarında 20 yaş üzerindeki 688 birey üzerinde yürütülmüştür. Sosyodemografik veri formu ile bireylerin kişisel özellikleri sorgulanmış ve beden kütle indeksi (BKİ), bel çevresi-kalça çevresi oranı (BKO) ve bel çevresi-boy uzunluğu oranı (BBO) hesaplanmıştır. Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi (PUKİ) ve Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (UFAA) uygulanmıştır. Değerlendirmede ortalama, standart sapma ve yüzdelik dağılımı gibi tanımlayıcı istatistikler ve independent sample t test, Ki kare testi ile Pearson korelasyon analizi kullanıldı. Yanılma düzeyi 0,05 olarak alındı. Bulgular: Çalışmamızda uyku kalitesi, süresi ve fiziksel aktivite düzeyleri arasında fark yoktu (p>0,05). Kadın katılımcıların BKİ, boyun çevresi, bel çevresi, BKO ve BBO ortalamaları arttıkça, uyku süresi ve kalitesi azalmıştır (p<0,05). Fiziksel aktivite düzeyi arttıkça kadınların bel çevresi ve BBO, erkeklerin ise BKİ, boyun çevresi, bel çevresi, BBO ortalamaları azalmıştır (p<0,05). Sonuç: Toplumumuzda düşük olan fiziksel aktivite düzeylerinin artırılmasının, bireylerde bazı antropometrik ölçüm değerlerinde düşme sağlayacağı ve dolayısıyla uyku kalitesi ve süresinin artacağı düşünülmektedir  

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Ahi Evran Tıp Dergisi

Dergi Türü :   other

Metrikler
Makale : 59
Atıf : 1
Ahi Evran Tıp Dergisi