Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 10
 Görüntüleme 24
 İndirme 1
Kültürel Peyzaj ve Yere Bağlılık: Van Kenti Örneği
2019
Dergi:  
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Somut ve soyut miras değerleriyle, geçmişe, bugüne ve geleceğe ilişkin bir belge niteliğindeki peyzaj aracılığıyla, bireyler, toplum ve peyzaj arasındaki ilişkiler anlaşılabilir ve geleceğe yönelik öngörülerde bulunulabilir. Doğal ve kültürel miras değerleri ile kültürel peyzajla kurulan ilişkiler, bireylere ve toplumlara, fiziksel, ruhsal ve bilişsel gelişimden ekonomik kalkınmaya kadar geniş çeşitlilikte yarar sağlamaktadır. Makalede, Van kültürel peyzajının katılımcı yaklaşımla yönetimine bilgi sağlamak üzere, UNESCO Tarihi Kent Peyzajları Tavsiyesi çerçevesinde, Kent’te yaşayanların peyzaj ile kurdukları bağların belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, Van Kent merkezi ve yakın çevresinde yaşayan 254 kişiye uygulanan anket çalışması ile katılımcıların; Van’ın somut doğal ve kültürel miras öğelerine verdiği önem, yer duygusu özellikleri, soyut miras öğelerinden yöresel türküleri bilme düzeyi ve bu değişkenler arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Bu değişkenlerin sıklık ve önem puanı değerleri yanısıra mekansal yoğunlukları belirlenmiştir ve aralarındaki ilişkiler Pearson korelasyon analizi ile incelenmiştir. Bulgular anket katılımcılarının, Kent’te gerek doğal ve kültürel miras gerekse kültürel peyzaj olarak önem verdiği alanların temelde; rekreasyon, manzara keyfi, tarih ve doğa hakkında bilgi edinme ve yere bağlılık gibi birden çok yararı birlikte sağlayan ve az da olsa turizm-rekreasyon alt yapısı bulunan alanlar olduğunu göstermiştir. Van Gölü ve çevresi, Muradiye Şelalesi, Akdamar Kilisesi ile Van Kalesi ve çevresi bu bağlamda öne çıkan yerlerdir. Katılımcıların, yer duygusu özellikleri kapsamında incelenen Van’a bağlılıkları, ortalamanın üstündedir; bu bağlılıkta yer kimliği özellikleri yüksek düzeyde etkilidir. Bilinme düzeyi bakımından ilk iki sırada gelen türküler, Van’ın doğal ve kültürel mirasının, katılımcıların Van’a bağlılıklarında ve Van kimliğinde yeri olduğunu göstermiştir. Bu bağlamda, Kent’in somut ve soyut miras değerlerinin kaybedilmeden geleceğe aktarılması için kullanıcılarının, tüm miras değerleri ile daha güçlü ilişkiler kurabilmesi sağlanmalıdır. 

Anahtar Kelimeler:

Cultural Landscape and Land Liability: Van City Example
2019
Yazar:  
Özet:

Through the material and abstract heritage values, the landscape as a document of the past, present and future, the relations between individuals, society and landscape can be understood and forecast for the future. Relationships with the natural and cultural heritage values and the cultural landscape benefit individuals and communities in a wide variety, from physical, spiritual and cognitive development to economic development. In the article, in order to provide information to the management of the Van cultural landscape with a participatory approach, in the framework of the UNESCO Historical City Landscape Recommendation, the aim is to determine the connections that the inhabitants of the City have established with the landscape. For this purpose, the survey conducted to 254 people living in the center of Van Kent and nearby surroundings, the participants studied the importance of Van’s concrete natural and cultural heritage elements, the land sensational characteristics, the level of knowledge of local turks from the abstract heritage elements and the relationships between these variables. The frequency and importance values of these variables, as well as spatial intensity, have been determined and the relationships between them have been studied by the Pearson correlation analysis. The findings showed that the areas in which the survey participants are interested as natural and cultural heritage or cultural landscape in Kent are essentially areas that provide many benefits together, such as recreation, landscape enjoyment, knowledge about history and nature and land loyalty and have a little tourism-recreation substructure. Van Lake and its surroundings, Muradiye Falls, Akdamar Church and Van Castle and its surroundings are places that stand out in this context. The commitments of the participants to Van, which is studied within the framework of the land sensational characteristics, are above the average; in this commitment, the land identity characteristics are highly effective. Turks in the top two rankings in terms of level of knowledge have shown that Van's natural and cultural heritage has a place in the participants' devotion to Van and in Van's identity. In this context, it is necessary to ensure that their users can establish stronger relationships with all their heritage values, in order to transfer the concrete and abstract heritage values of Kent to the future without losing.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.025
Atıf : 5.695
2023 Impact/Etki : 0.344
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi