User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 6
 Views 9
 Downloands 1
Mineral Chemistry and Petrochemistry of Post-Collisional Tertiary Mafic to Felsic Cogenetic Volcanics in the Ulubey (Ordu) Area, Eastern Pontides, NE Turkey
2009
Journal:  
Turkish Journal of Earth Sciences
Author:  
Abstract:

Eski bir adayayı olan Doğu Pontidler’in batı kısmında yer alan Ulubey (Ordu) yöresindeki çarpışma sonrası Tersiyer yaşlı volkanik kayaçlar dört takıma ayrılmıştır. Yenisayaca bazaltı plajiyoklas (An61–83), klinopiroksen (Wo42–44En39–41Fs15–18) ve olivine fenokristalleri ve titanomagnetit içerirken, Çatal Tepe ve Elekçioğlu Tepe takımı (ÇES), Işık Tepe takımı ve andezit/trakiandezit takımını oluşturan kayaçlar ise plajiyoklas (An23–78), klinopiroksen (Wo27–48En37–55Fs11–26), hornblend (Mg#= 0.63–0.76), biyotit (Mg#= 0.63–0.82), sanidin fenokristalleri, titanomagnetit ve apatit içermektedir. Petrokimyasal verilere göre, kayaçlar toleyitik-alkalenden kalk-alkalene kadar değişen karaktere sahip olup, orta-yüksek-K içerirler. Örneklerin çoğunun düşük Mg-numarası ile Cr ve Ni içeriklerine sahip olması, bu kayaçların mantodan türemiş ergiyiklerden itibaren önemli derecede ayrımlaşmaya uğradıklarını göstermektedir. Harker diyagramlarına göre, Yenisayaca bazaltı’nda klinopiroksen ± plajiyoklas ± magnetit ayrımlaşması, Çatal Tepe ve Elekçioğlu Tepe takımı (ÇES), Işık Tepe takımı ve andezit/trakiandezit takımını oluşturan kayaçlarda ise hornblend + biyotit + plajiyoklas ± magnetit ± apatit ± sanidin ayrımlaşması etkili olmuştur. Ulubey (Ordu) yöresi volkanitlerinin N-tipi Okyanus Ortası Sırtı Bazaltı (N-Type MORB)’na normalize edilmiş iz element dağılımlarına göre, Ulubey yöresi volkanik kayaçları özellikle büyük iyon yarıçaplı litofil element ve daha az oranda Th ve Ce konsantrasyonları bakımından zenginleşme, fakat Zr, Y ve TiO2 konsantrasyonları bakımından tüketilme göstermektedirler. Buna ilaveten, kayaçların büyük iyon yarıçaplı litofil elementlere kıyasla azalan Nb ve Ta içerikleri, orta derecede HNTE (hafif nadir toprak element) /ANTE (ağır nadir toprak element) oranları ve yüksek Th/Yb oranları; volkanitlerin köken magmasının muhtemelen daha önceden akışkanlar tarafından metazomatizmaya uğratılmış zenginleşmiş bir kaynak bölgeden (muhtemelen litosferik manto) türeyebileceklerini ifade etmektedir. C1-kondrite normalize edilmiş nadir toprak element dağılımları, düşük-orta derecede zenginleşmeyle konkav şekilli olup, Yenisayaca Bazaltı ile Çatal Tepe ve Elekçioğlu Tepe takımı (ÇES), Işık Tepe takımı ve andezit/trakiandezit takımını oluşturan kayaçların benzer kaynaklardan itibaren oluştuğunu düşündürmektedir. Nadir toprak element dağılımlarında gözlenen negatif Eu anomalisi, kayaçların gelişiminde plajiyoklas ayrımlaşmasının etkili olabileceğini göstermektedir.

Keywords:

Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles






Turkish Journal of Earth Sciences

Field :   Fen Bilimleri ve Matematik

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 773
Cite : 2.621
2023 Impact : 0.187
Turkish Journal of Earth Sciences