Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 44
Standart Heparin ve Düşük Molekül Ağırlıklı Heparin Kullanılan Hemodiyaliz Hastalarının Karşılaştırılması
2020
Dergi:  
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Tedavilerinde standart heparin ve düşük molekül ağırlıklı heparin (DMAH) kullanılan hemodiyaliz hastalarının karşılaştırılarak iki tedavi seçeneğinin klinik ve laboratuvar sonuçları açısından değerlendirilmesi planlandı. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışma ile standart heparin kullanılan 20 hasta ile DMAH kullanılan 48 hemodiyaliz hastası karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların ortalama yaşları 58.13±14.43 yıldı ve %48.53'ü erkekti. Ortalama diyaliz süreleri 5.07±4.01 yıldı ve %51.47'sinde diyabetik nefropati mevcuttu. İki grup karşılaştırıldığında yaş, cinsiyet, primer böbrek hastalığı, diyaliz süresi, düşük yoğunluklu lipoprotein, yüksek yoğunluklu lipoprotein, total kolesterol, trigliserid, hemoglobin, ferritin, parathormon, kalsiyum, fosfor seviyeleri, üre azalma oranı, Kt/V, tedavide kullanılan eritropoetin ve intravenöz demir miktarı, hospitalizasyon ve mortalite açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (P≥0.05). Standart heparin kullanılan hastaların toplam demir bağlama kapasitesi (P:0.00), serum demir (P:0.01) ve potasyum (P:0.01) seviyeleri DMAH kullanan hastalara göre anlamlı olarak daha yüksek, transferin satürasyonu (P:0.04) ve C-reaktif protein (P:0.00) seviyesi ise anlamlı olarak daha düşüktü. Sonuç: Standart heparin kullanılan hastalarda serum demir ve potasyum seviyeleri, DMAH kullanılan hastalarda ise transferin satürasyonu ve serum C-reaktif protein seviyesi anlamlı olarak daha yüksekti. Lipid parametreleri, hemoglobin, diyaliz yeterliliği göstergeleri ve kemik mineral parametreleri açısından iki grup arasında istatistiki anlamlı farklılık saptanmadı.

Anahtar Kelimeler:

Comparison of Standard Heparin and Low Molecular Weight Heparin Used Hemodialysis Patients
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: The two treatment options were planned to be evaluated in terms of clinical and laboratory results by comparing patients with standard heparin and low molecular weight heparin (DMAH) used in their treatments. This retrospective study compared 48 hemodialysis patients using DMAH with 20 patients using standard heparin. Results: The average age of patients was 58.13 ±14.43 years and 48.53 percent were men. The average dialytic period was 5.07±4.01 years and 51.47% of the patients had diabetic nefropathy. Compared to the two groups, age, gender, primary kidney disease, dialytic time, low-intensity lipoprotein, high-intensity lipoprotein, total cholesterol, triglyceride, hemoglobin, ferritin, parathormone, calcium, phosphorus levels, urine reduction rate, Kt/V, erythropoetin and intravenous iron quantity used in treatment, hospitalization and mortality statistically significant differences were not found (P≥0.05). The total iron bonding capacity (P:0.00), serum iron (P:0.01) and potassium (P:0.01) levels in patients using standard heparin were significantly higher than in patients using DMAH, while the transfer saturation (P:0.04) and C-reactive protein (P:0.00) levels were significantly lower. The result: Serum iron and potassium levels in patients using standard heparin were significantly higher, while in patients using DMAH the transferin saturation and serum C-reactive protein levels were significantly higher. There is no statistically significant difference between the two groups in terms of lipid parameters, hemoglobin, dialytic sufficiency indicators and bone mineral parameters.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 643
Atıf : 2.178
2023 Impact/Etki : 0.048
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi