Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
EGE BÖLGESİNDE KOYUN VE KUZU PNÖMONİSİ OLGULARINDA PASTEURELLA MULTOCİDA VE MANNHEİMİA HAEMOLYTİCA İZOLASYONU VE ANTİBİYOTİK DİRENÇLERİNİN TESPİTİ
2022
Dergi:  
Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada 2019-2021 yılları arasında Ege bölgesine ait (Aydın, Denizli, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla, Uşak) 7 il'de pnömonili 200 adet koyun-kuzu akciğer numunelerinde Mannheimia haemolytica ve Pasteurella multocida etkenlerinin varlığı bakteriyolojik yöntemlerle araştırıldı ve antimikrobiyal duyarlılıkları tespit edildi. Akciğer dokusundan aerobik koşullarda %7 kanlı agara ekimi yapılıp ve 37oC 24-48 saat inkubasyona bırakıldı. Üreyen kolonilerden pasaj sonrası saf kolonilere Gram boyama yapıldı ve Gram negatif, oksidaz pozitif örnekler Vitek 2 sistemi ile doğrulandı. Kirby-Bauer disk difüzyon yöntemine göre antibiyogram testi yapıldı ve amoksisilin-klavulanik asit (30 µg), enrofloksasin (5 µg), eritromisin (15 µg), florfenikol (30 µg), gentamisin (10 µg), oksitetrasiklin (30 µg), sulfametaksazol-trimethoprim (25 µg), tulatromisin (30 µg) diskleri kullanıldı. Bakteriyolojik incelemeler sonucunda örneklerin 20'sinde (%10) M. haemolytica, 22'sinde (%11) P. multocida etkeni tespit edildi. P. multocida izolatlarından 20’si (20/22; %91) amoksisilin-klavulanik asit, florfenikol ve tulatromisin'e ve M. haemolytica izolatlarından 20'si (20/20; %100) enrofloksasin, oksitetrasiklin, florfenikol ve tulatromisin için duyarlı bulundu. Akabinde P. multocida izolatlarından 6’sı (6/22; %27) eritromisin ve oksitetrasiklin'e ve M. haemolytica izolatlarından 5'i (5/20; %25) sulfametaksazol-trimethoprim'e dirençli bulundu. Çalışmanın sonucunda Ege bölgesinde görülen koyun-kuzu pnömoni vakalarında M. haemolytica’nın ve P. multocida’nın pnömonik etken olarak birbirine yakın yüzdeler ile görülebileceği fakat doğru antibiyotik seçilimi ile etkin sağaltım yapılabileceği belirlendi.

Anahtar Kelimeler:

Isolation Of The Pasteurella Multocida and Mannheimia Haemolytica In Sheep and Lamb Cases Of Pneumonia and Detection Of Their Antibiotic Resistance In The Aegean Region
2022
Yazar:  
Özet:

In this study, the presence and antimicrobial susceptibility of Mannheimia haemolytica and Pasteurella multocida pathogens in 200 sheep-lamb lung samples with pneumonia were investigated in 7 provinces of the Aegean region between 2019-2021. The tissues of the animals were inoculated into 7% blood agar and then incubated at 37oC for 24-48 hours. Gram staining was performed on the pure colonies and Gram-negative, oxidase-positive samples were confirmed with the Vitek 2 system. An Antibiogram test was performed and amoxicillin-clavulanic acid, enrofloxacin, erythromycin, florfenicol, gentamicin, oxytetracycline, sulfamethoxazole-trimethoprim, tulathromycin discs were used. M. haemolytica was detected in 20(10%) of the samples and P. multocida was detected in 22(11%) of the samples. 20 of the P. multocida isolates (91%) were susceptible to amoxicillin-clavulanic acid, florfenicol, and tulathromycin, and 20 of the M. haemolytica isolates (100%) were susceptible to enrofloxacin, oxytetracycline, florfenicol, and tulathromycin. Subsequently, 6 of the P. multocida isolates (27%) were resistant to erythromycin and oxytetracycline, and 5 of the M. haemolytica isolates (25%) were to sulfamethoxazole-trimethoprim. As a result, M. haemolytica and P. multocida can be seen with similar percentages as pneumonic agents in sheep-lamb pneumonia cases in the Aegean region, but effective treatment can be done with the right antibiotic selection.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri; Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 154
Atıf : 60
2023 Impact/Etki : 0.018
Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi