Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 2
What Happened at Darulfun During The Balkan War (8 October 1912-29 September 1913) And The Friendship With Japan
2021
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Özet:

evrilirken inşa edilen Darülfünun (1863-1933), imparatorluktan ulus-devlete geçişte son derece önemli ipuçları veren bir kurum idi. Bu çalışmada, öncelikle Balkan Savaşları (1912-1913) sırasında okuldaki seferberlik durumu ortaya konuldu. Balkan devletlerine karşı amansız bir mücadele verilirken Darülfünun aracılığıyla gerçekleştirilen organizasyonların Büyük Savaş (1914-1918), Millî Mücadele (1918-1923) ve Cumhuriyet dönemlerine olan etkilerine dikkat çekildi. Balkan Savaşları öncesinde düzenlenen öğrenci mitingleri sayesinde "Müdafaa-i Hukuk" ruhunun temellerinin atıldığı belirtildi. Savaşın en hararetli zamanında aydın kadınlar tarafından okulda tertip edilen konferansların, Türk kadın haklarının gelişiminde bir kırılma anı olduğuna vurgu yapıldı. Müderris ve öğrencilerin savaşta sivil örgütlerle eş güdümlü faaliyetlerinin ileriki kuşaklar için ne tür bir model teşkil ettiği üzerinde duruldu. Dış Türkler ve Müslümanlardan gelen yardımlar ekseninde ideolojilerin ve insani duyguların savaşa nasıl tesir ettiğine değinildi. Rusya´daki Türkler ile Ortadoğu´daki Müslüman toplumların Osmanlılara doğrudan parasal kaynak temin edemedikleri zamanlarda dahi başka türlü destek verdiği açıklandı. Uzakdoğu´da Hindistan, Çin, Malezya, Singapur ve Endonezya´da yaşayan Müslümanların Osmanlılarla bir şekilde irtibata geçtiği somut verilerle belgelendi. Ancak savaş anında Osmanlılara sadece Türk-İslam dünyasından yardım yapılmadı. Toplum olarak İslam´a saygı duysalar da Müslüman nüfusunun çok az olduğu Japonya´dan da Türklere yardım eli uzatıldı. Çalışmada işlenen diğer temel konulardan biri de Darülfünun merkezinde Balkan Savaşları ile pekiştirilen Türk-Japon dostluğu oldu. Buradan hareketle okulun savaşta oldukça ağır koşullarla boğuşurken meydana getirdiği "etik evren" göz önüne serildi. Darülfünun, Balkan Savaşları´nda Tokyo´daki yükseköğretim gençliğiyle kurulan diyalogda başat rol oynadı. Böylece Darülfünun bir nevi sıradan bir eğitim kurumu olmanın ötesine geçtiğini gösterdi. O dönemde, Uzakdoğu´nun küçük deviyle kurulan ilişkiler Cumhuriyet Türkiye´sine olumlu şekilde yansıdı.

Anahtar Kelimeler:

The experience of the Balkan Wars and the historical breakthrough of friendship with Japan
2021
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Özet:

The Darülfünun (1863-1933), built during its evolution, was an institution that gave very important clues to the transition from empire to nation-state. This study first revealed the situation of mobility in the school during the Balkan Wars (1912-1913) . In the course of the fight against the Balkans, the influence of the organizations through the Darülfün was attracted to the Great War (1914-1918), the National Struggle (1918-1923) and the Republic period. Thanks to the student meetings held prior to the Balkan Wars, the foundations of the spirit of "Mudafah-i Law" were put down. The conferences held in school by bright women at the most harsh time of the war were emphasized as a breakthrough moment in the development of Turkish women’s rights. It was focused on what kind of model for the future generations was their fellow-driven activities with civil organizations in the war. In the axis of assistance from foreign Turks and Muslims, it was pointed out how the ideologies and human feelings were put into war. Turks in Russia and Muslim communities in the Middle East have provided other supports, even when they are unable to provide the Ottoman directly with financial resources. In the Far East, Muslims living in India, China, Malaysia, Singapore and Indonesia have contacted the Ottoman in some way. But at the time of the war, the Ottomans were not only by the Turkish-Islamic world. While they respect Islam as a society, the help to the Turks has been extended from Japan, where the Muslim population is very small. One of the other key topics discussed in the study was the Turkish-Japanese friendship, which was strengthened by the Balkan Wars in the center of Darülfün. From here, the "ethical universe" was taken into account when the school struggled with quite severe conditions in the war. Darülfünun played a major role in the dialogue established with the youth of higher education in Tokyo during the Balkan Wars. Thus, Darülfün showed that a nevi was beyond being a ordinary educational institution. During that time, the relations established with the small giant of the Far East were positively reflected in the Republic of Turkey.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


History Studies

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.214
Atıf : 398
History Studies