Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 42
 İndirme 4
NAHİD SIRRI ÖRİK’İN KISKANMAK ROMANINDA FERİK CEMAL PAŞA’NIN “GEÇKİN” VE “TALİHSİZ” KIZI
2021
Dergi:  
Türkoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Nahid Sırrı Örik’in 1937’de tefrika ederek yayımladığı Kıskanmak; geçkin (evde kalmış) bir kızın ağabeyinden intikamını ele alan romanıdır. Kötücül mahiyetiyle öne çıkan roman, Honoré de Balzac’ın Bette Abla (La Cousine Bette) adlı eserinden esinlenmeler taşır. Ancak Balzac’ın anlatısından farklı olarak aile içi kıskançlığı ve intikamı, iki kadın kuzen arasında değil, bir kadın ve erkek kardeş arasında kurgular. Son dönem Osmanlı ve erken Cumhuriyet toplumunda geçen anlatı, geçkin kız temsilinde geleneksel cinsiyet rollerini yeniden üretir. Böylelikle aile, eğitim, evlilik gibi kurumların erkek için, erkeğe göre yapılandırıldığı ve güzellik, namus olgusunun kadına atfedildiği bir hikâye ile karşılaşılır. Bu çalışma, bir paşa kızının geçkin kız olarak hayatı deneyimlemesine yol açan ataerkil örüntüleri anlatı odaklı inceler. Anlatının, erkekliğin geniş imtiyazlarına odaklanan içeriği ve kurgulama teknikleri ile evde kalmış kız tipolojisini çok boyutlu sunduğu iddia edilir. Bu sayede ataerkil bir ailenin / toplumun, oğlan çocuğu / erkek merkezli pratiklerinin, çirkin bir kızın kötücül olmasındaki ve talihsizliğindeki rolü kurgusal açıdan göz önüne serilir.

Anahtar Kelimeler:

In the novel of NAHID SIRRI ÖRIK'S KISKANMAK, FERIK CEMAL PAŞA'S "LAST" and "TALYHSIZ" KIZI
2021
Yazar:  
Özet:

The Nahid Secret is a novel published by Örik in 1937 about the revenge of a late (home) girl's brother. The novel is inspired by Honoré de Balzac’s Bette Abla (La Cousine Bette). But unlike Balzac’s story, family-wide jealousy and revenge are fictional phrases, not between two female cousins, but between a woman and a brother. The story that has passed in the last period of the Ottoman and early Republic society, re-produces the traditional gender roles in the late girl’s representation. Thus, family, education, marriage are faced with a story in which institutions are structured for the man, and the beauty, the namus phenomenon is attributed to the woman. This study focuses on the story of the patriarchal patterns that lead to a pasha girl's experience of life as a late girl. It is claimed that the story provides a multi-dimensional content focused on the widespread advantages of male and the establishment techniques and the typology of the girl who stayed at home. Thus the role of a paternal family/community, boy-female/man-centric practices in being evil and unhappy of a ugly girl is considered from a fictional point of view.

Anahtar Kelimeler:

“spinster” and “unfortunate” Daughter Of Feri̇k Cemal Pasha In The Novel Kiskanmak By Nahi̇d Sirri Ori̇k
2021
Yazar:  
Özet:

Kıskanmak, serialized by Nahid Sırrı Örik in 1937, is a novel addressing the revenge of a sister, a spinster, from her brother. The novel, prominent with its malicious content, is inspired from the work entitled as Bette Abla (La Cousine Bette) by Honore de Balzac. However, unlike the narration of Balzac, it fictionalizes the envy and revenge within the family, not between two female cousins but a brother and a sister. The narration, which occurred in the late Ottoman and early Republican Society reproduces traditional gender roles in representation of a spinster. Thus, a story in which such institutions as family, education and marriage are constructed for male and according to the male and phenomenon of beauty, honor are attributed to woman is encountered. This study examines the patriarchal system which led the a daughter of a pasha experience life as a spinster based upon narrative. It is claimed that the narration presents the typology of a spinster in a multidimensional way with its content focusing on the wide range of privileges of masculinity and fiction techniques. Therefore, role of male child/male-centered practices of a patriarchal family /society in malignancy and misfortune of an ugly girl is revealed in terms of fiction.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Türkoloji Dergisi

Alan :   Filoloji

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 219
Atıf : 529
Türkoloji Dergisi