Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 71
 İndirme 14
Rasyonel Uygarlığın Rasyonel Eleştirisi: Polisiye Roman
2020
Dergi:  
Medeniyet Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Elinizdeki metinde, ülkemiz akademisyenleri tarafından henüz yeterince incelenmeyen ve ihmal edilen, genelde eğlencelik ve vakit geçirme aracı olarak görülen polisiye türünü sosyolojik olarak değerlendirmeye çalışacağız. Pek çok ülkede milyonlarca insan tarafından okunan ve çok satan bir edebiyat türü olan polisiyenin tarihsel kökenlerini kısaca değerlendirdikten sonra edebiyatta bir tür olarak polisiye roman, bugünkü modern uygarlığa dair sosyolojik bir eleştiri getirebilir mi sorusunu soracağız. Bu soruyu sorduğumuzda, bir yandan modernitenin yasa koyucu, düzenleyici ve disipline edici özelliğini değerlendirirken öte yandan tür olarak polisiyenin ortaya çıkışının sosyolojik kontekstini araştıracağız. Suç ve suçlu hakkındaki polisiye romanlar insan varlığını, tamamen düzene ve kurala uyan rasyonel, mantıklı varlıklar olarak görmezler. Onları “varoluş geriliminde” ve suça meyilli varlıklar olarak ele alırlar. Romanın asıl kahramanı dedektif ise suçlunun anti-tezidir. Polisiye türünün insanı bu ele alma tarzını Eric Voegelin, Siegfried Kracauer ve Sören Kierkegaard’ın düşüncelerinden hareketle felsefi bir tez olan “varoluş gerilimi” kontekstinde değerlendireceğiz. Ayrıca dedektifin, modern rasyonel uygarlığın ve yasanın olumlayıcısı olup olmadığı fikrini tartışacağız.

Anahtar Kelimeler:

Rational Criticism of Rational Civilization: The Police Roman
2020
Yazar:  
Özet:

In your text, we will try to sociologically evaluate the type of police, which is not yet sufficiently studied and neglected by our country’s academics, which is usually seen as a means of entertainment and time. After briefly evaluating the historical origins of police, a kind of literature that is read and sold by millions of people in many countries, we will ask whether a police novel, as a kind of literature, can bring a sociological criticism of today’s modern civilization. When we ask this question, we will, on the one hand, evaluate the legislative, regulatory and disciplinating characteristics of modernity, and on the other hand, explore the sociological context of the appearance of police as a kind. Police novels about crime and criminals do not see human existence as rational, logical beings that are fully in accordance with order and rule. They are treated as "in tension of existence" and criminalised beings. The original hero of the novel is the detective, and the criminal is the anti-thesis. We will evaluate this approach to the man of the police type in the context of the "existence tension" which is a philosophical thesis, moving from the thoughts of Eric Voegelin, Siegfried Kracauer and Sören Kierkegaard. We will also discuss the idea of whether the detective is the positive of modern rational civilization and the law.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Medeniyet Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 119
Atıf : 343
2023 Impact/Etki : 0.033
Medeniyet Araştırmaları Dergisi