Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 15
 İndirme 1
HALEP VALİSİ VE ESTERGON BAŞ MUHAFIZI EBUBEKİR PAŞA’NIN MUHALLEFÂTI (1684)
2021
Dergi:  
Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, XVII. yüzyılda doğu-batı ticareti arasındaki önemli bir merkez konumundaki Halep şehrinde valilik yapan ve ardından katıldığı Avusturya seferi esnasında öldürülerek malları müsadere edilen Ebubekir Paşa’nın muhallefâtının incelenmesini kapsamaktadır. Kaplan Mustafa Paşa’nın kethüdalığını yapan Ebubekir Paşa 6 Ağustos 1682 tarihinde Halep valiliğine atanmış ve burada yaklaşık bir yıl görev yaptıktan sonra Avusturya Seferi için 12 Haziran 1683’de emrindeki askerlerle Ösek’de toplanan orduya katılmıştır. Ebubekir Paşa 11 Ekim 1683 yılındaki Ciğerdelen yenilgisi üzerine Estergon baş muhafızı olmuştur. Estergon Kalesi’nin Baş muhafızı iken kaleyi teslim ettiği için yanındaki diğer komutanlar ile birlikte boğularak öldürülmüş ve mal varlığı müsadere edilmiştir. Paşanın mal varlığının tespiti yaklaşık dokuz ay sürmüş ve toplam 3.731.076 akçelik malvarlığının 6,102 kuruşluk kısmı varislerine bırakıldıktan sonra geriye kalan kısmı hazineye aktarılmıştır. İki eşi ve üç kızı olan Ebubekir Paşa’nın 14 kölesi bulunmaktadır. Muhallefâtının yarıya yakın kısmını tarım gelirlerinin oluşturduğu Ebubekir Paşa’nın Halep’in değişik yerlerinde yedi adet çiftliği bulunmaktadır. Harim Kazasına bağlı İskat Köyündeki çiftlikte bulunan toplam 16148 zeytin ağacı ve üç adet zeytin değirmeni yoğun bir tarımsal üretimin varlığına delalet etmektedir. Yine çiftliklerde çok sayıda incir, ceviz, üzüm, dut, badem ve elma ağaçları bulunmaktadır. Ebubekir Paşa’nın muhallefâtında değişik tür ve özelliklerde bulunan kumaşların zenginliği valilik yaptığı Halep’in dönemin önemli dokuma merkezlerinden biri olmasından kaynaklanmaktadır. Paşa’nın çeşitli tür ve özelliklerde ev eşyalarının, savaş araç-gereçlerinin ve at takımlarının bulunduğu mal varlığının içerisinde çoğunluğunu tefsir ve fıkıh kitaplarının oluşturduğu 13 adet de kitabı bulunmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Halep Governor and Estergon Prime Minister Abubekir Pasha (1684)
2021
Yazar:  
Özet:

This is the XVII. In the century, an important center of trade between the east and the west is the study of Ebubekir Pasha, who ruled in the city of Halep and was then killed during the Austrian trip in which he participated. Ebubekir Pasha, who was the captain of Kaplan Mustafa Pasha, was appointed to the Halep Governorate on 6 August 1682 and after a year of office here, he joined the army gathered in Ösek with the soldiers under his command on 12 June 1683 for the Austrian Journey. Ebubekir Pasha was the main guardian of Estergon after the defeat of Ciğerdelen on 11 October 1683. As the Chief Guard of the Estergon Castle delivered the castle, he was killed and drowned along with the other commanders next to him, and the property was permitted. The detection of the property of the past took about nine months and the remaining part of the total 3.731.076 assets of the 6.102 cent was left to the heirs after the remaining part was transferred to the treasure. Ebubekir Pasha, who has two wives and three daughters, has 14 slaves. There are seven farms in the different places of Halep of Ebubekir Pasha, where almost half of its counterfeit is made up of agricultural income. A total of 16148 olive trees and three olive miners found in the farm in the Iskat Village associated with the Harim Disaster indicate the presence of intense agricultural production. Again, in the farms there are a lot of incirculation, garlic, grapes, dust, almond and apple trees. The wealth of weapons found in various types and characteristics in Ebubekir Pasha's muhallefata is due to the fact that Halep was one of the important textile centers of the time in which he was governed. In Pasha's various kinds and characteristics, there are 13 books in which the majority of the goods of household items, war vehicles and horse teams are composed of interpretations and fiction books.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 985
Atıf : 2.117
2023 Impact/Etki : 0.116
Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi