Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
 İndirme 3
Kadınlarda Vücut Kompozisyonu ve Obezitenin Değerlendirilmesinde Beden Kütle İndeksi ve Biyoelektrik İmpedans Analiz Yöntemlerinin Karşılaştırılması
2022
Dergi:  
Bağcılar Tıp Bülteni
Yazar:  
Özet:

Amaç: Obezite tanısında sıklıkla beden kütle indeksi (BKİ) kullanılmakla birlikte, vücut yağ düzeyini ortaya koymaması dezavantajlı noktasıdır. Bu çalışmanın amaçları diyet polikliniğine başvuran, (1) 20-60 yaş grubu kadın bireylerde, BKİ ve biyoelektrik impedans analiz yöntemi (BİA) ile doğrudan saptanan vücut yağ yüzdesini (VYBİA%) kullanarak obezite durumunu ve (2) BKİ ve VYBİA% arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Yöntem: Çalışma 20-60 yaş arası 100 kadın bireyle yürütülmüştür. Bu araştırma tanımlayıcı tiptedir. Araştırma verileri ve vücut yağ yüzdesi (% BFBİA) değerleri, poliklinik BİA kayıtlarından Ekim-Kasım 2020 arasında elde edilmiştir. Vücut ağırlığı ve boy uzunluğu ölçümleri kullanılarak BKİ hesaplanmıştır. Bireylerde obezite görülme sıklığı BKİ ve vücut yağ yüzdesi (VYBİA%) kullanılarak belirlenmiştir. İstatistik olarak Pearson korelasyon testi ve tek-yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Bulgular: BKİ’ye göre kadınların %53’ü, BİA ile elde edilen vücut yağ yüzdesine göre %46’sı obez bulunmuştur. BKİ ve vücut yağ yüzdesi kullanılarak saptanan obezite arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p=0,322). BİA’ya göre obez bireylerin ortalama vücut yağ yüzdesi (VYBİA%) %40±18 olarak saptanmıştır. BİA yöntemi kullanılarak BKİ’ye göre şişman, hafif şişman ve normal vücut ağırlığındaki kadınların vücut yağ yüzdeleri ise sırasıyla %40,4±5,30, %34,4±4,1, ve %23,2±6,2 olarak belirlenmiştir (p<0,001). Sonuç: BKİ ve VYBİA% birbiriyle pozitif olarak ilişkilidir. Vücut yağ yüzdesinin eşlik ettiği BKİ, kadın bireylerde şişmanlığın daha iyi bir tanımlanmasını sağlayabilir.

Anahtar Kelimeler:

Comparison of body mass index and bioelectric impedancy analysis methods in the assessment of body composition and obesity in women
2022
Yazar:  
Özet:

Purpose: Although the body mass index (BMI) is often used in the diagnosis of obesity, it is a disadvantage that the body fat levels are not revealed. The objectives of this study are to evaluate the condition of obesity and the relationship between BCI and BCI and BCI and BCI and BCI and BCI and BCI and BCI and BCI and BCI and BCI and BCI and BCI. Method: The study was conducted with 100 women between the ages of 20-60. This research is an identifiable type. Research data and body fat percentage (% BFBIA) values have been obtained from clinical BIA records between October and November 2020. The body weight and length measurements are calculated. The frequency of obesity in individuals is determined by the use of BCI and body fat percentage (VYBIA%). For statistics, Pearson's correlation test and one-way variance analysis were used. Results: According to the BCI, 53% of women were obese, 46% compared to the body fat percentage obtained by BIA. There was no significant difference between obesity and body fat percentage (p=0,322). According to the BIA, the average body fat percentage (VYBIA%) of obese individuals is estimated at 40 ± 18%. According to the BIA method, the body fat percentage of obese, lightweight and normal body weight women has been determined as 40.4 ± 5.30, 34.4 ± 4.1, and 23.2 ± 6.2 per cent respectively (p<0,001). The result: BCI and VYBIA% are positively related to each other. The BMI, accompanied by body fat percentage, can provide a better definition of obesity in female individuals.

Anahtar Kelimeler:

0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Bağcılar Tıp Bülteni

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 284
Atıf : 6
Bağcılar Tıp Bülteni