Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 7
Bireylerin Sağlıklı Yaşam Konusuna İlişkin Görüşleri
2021
Dergi:  
OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada bireylerin sağlık davranışları ve görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Tanımlayıcı çalışmaya bir aile sağlık merkezinde tedavi gören 330 birey katıldı. Çalışma 2019 Ekim-Aralık tarihleri arasında yapıldı. Bilgilendirilmiş gönüllülerle ve etik kurul izniyle yürütüldü. Literatüre dayalı hazırlanan anketler yüz-yüze uygulandı. Katılımcıların %71,7’si kadın, yaklaşık yarısı evli ve üniversite mezunu, yaklaşık üçte biri ev hanımı, %81’i çekirdek aile, %71,8’inin ekonomik durumu orta, %88,9’unun sosyal güvencesi vardır, %67,7’si kent kültüründe, %20,1’i sigara alkol kullanmaktadır, %65,8’i organik besin tüketmekte, %57,1’i GDO'lu ürünleri kullanmakta, %62,8’i egzersiz yapmamakta, %61,1’inin okuma alışkanlığı vardır. Bekarlarda sağlıkta dinlenmenin önemli olduğu düşüncesi yaygındı (p<0.05). Üniversite mezunlarının %98’inde olumlu düşüncenin hastalıklarla mücadelede önemli olduğu düşüncesi yaygındı (p<0.05). Memurların, işçilerin, emeklilerin çoğunda olumlu düşüncenin hastalıklarla mücadelede önemli olduğu görüşü bulunmaktaydı (p<0.05). Stresli yaşamın hastalıklara etkisiyle aileyle yaşama arasında ilişki bulunmuştur (p<0,05). GDO’lu ürün kullanmayanlarda olumlu düşüncenin hastalıklara etkisi düşüncesi yaygındı (p<0,05). Egzersiz yapmayanlarda; dinlenmenin sağlığa etkisi, olumlu düşüncenin ve stresli yaşamın hastalıklara etkisi düşünceleri yaygındı (p<0,05). Okuma alışkanlığı olanların; inancın ve dinlenmenin sağlığa etkisi düşünceleri yaygındı (p<0,05). Kent kültüründekilerde stresli yaşamın hastalığa etkisi düşüncesi yaygındı (p<0,05). Çoğunluğu reçeteli ilaç kullanımını önemsemekte, geleneksel yöntemlere olumsuz bakmaktaydı. Sonuç: Sağlıkta olumlu düşünme, egzersiz, stresten korunma, inancın önemsendiği ve sosyo-demografik değişkenlerle olumlu düşünce, dinlenme, GDO lu, organik besin tüketimi, stresli yaşam arasında ilişki belirlendi.

Anahtar Kelimeler:

Individuals Opinion On Healty Living Subject
2021
Yazar:  
Özet:

Aim of this study is evaluation of health behaviours and opinions of individuals. Descriptive, 330 individuals in a Family Health Center, made between October-December 2019 of voluntary by face to face. 71.7% of the participants are woman, half are married and university graduates, 81% of them live in a elementary family, 71.8% of them have a mid economic situation, 88.9% of them have a social security, 67.7% feel themselves in urban culture, 20.1% smoke and use alcohol, 65.8% of them stated that they consume organic food, 57.1% of them use GMO products, 62.8% of the don’t exercise, İt is common for single individuals to think that resting is important for being healty (p<0.05). The thoughts were common on people who don’t exercise; effect on rest on health, the effect on positive thinking on diseases and the effect on stressful life on diseases (p<0,05). People who have a reading habit; thoughts were common on, the effect of belief and rest on health (p<0,05). Most of them care about the using prescription drugs. Result: It found important that positive thinking, exercising, avoiding stress in being healty by participants, relationship between socio-demographic variables and positive thinking, resting GMO, organic food consumption and stressful life.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.941
Atıf : 11.798
2023 Impact/Etki : 0.439
OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi