Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 16
 İndirme 5
Retikuloperitonitis Travmatika (RPT) ve Perikarditis Travmatika (PT)’lı Sığırlarda Klinik, Hematolojik ve Biyokimyasal Parametrelerin Araştırılması
2007
Dergi:  
Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma ile retikuloperitonitis travmatika (RPT) ve perikarditis travmatika (PT)’lı sığırların klinik, hematolojik ve biyokimyasal parametrelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla çalışmada 20 adet RPT’li, 6 adet PT’li ve 10 adet de klinik olarak sağlıklı sığır kullanılmıştır. Kontrol grubu ve PT grubunda yer alan hayvanların 0. gün kan örnekleri alınırken RPT grubunda yer alan 13 sığırın ise rumenotomi öncesi ve sonrası 3 gün boyunca kan örnekleri toplanarak hematolojik ve biyokimyasal parametreler belirlenmiştir. Çalışmada RPT ve PT grubunda yer alan hayvanların verileri kontrol grubu ile karşılaştırıldığında bu iki grupta eritrositopeni, lenfositopeni, trombositopeni, lökositosis, monositosis ve nötrofili saptanmıştır. Bunlara ilaveten RPT grubunda yer alan hayvanların ortalama korpusküler volüm (MCV) ve ortalama korpusküler hemoglobin (MCH) değerlerinde kontrol grubunun değerlerine göre istatistiksel olarak anlamlı artışlar belirlenmiştir. Ayrıca çalışmada elde edilen klinik ve hematolojik bulgulara göre bazı hayvanlarda makrositik regeneratif tip bir aneminin geliştiği ortaya çıkarılmıştır. Çalışmada PT ve RPT grubunda elde edilen biyokimyasal parametreler kontrol grubununkilerle karşılaştırıldığıda her iki grupta yer alan hayvanların total protein, globulin ve üre konsantrasyonları ile aspartat amino transferaz (AST) ve alkalen fosfataz (ALP) aktivitelerinin önemli derecede yüksek, buna karşın albumin, albumin/globulin oranı, kalsiyum (Ca) ve fosfor (P) değerlerinin önemli derecede düşük olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak bu çalışmada elde edilen bulgular PT ve RPT’nin, sığırlarda oldukça önemli hematolojik ve biyokimyasal değişikliklere neden olduğunu göstermiştir

Anahtar Kelimeler:

Research of clinical, hematological and biochemical parameters in cows with reticuloperitonitis traumatics (RPT) and pericarditis traumatics (PT)
2007
Yazar:  
Özet:

This study aimed at determining the clinical, hematological and biochemical parameters of livestock with retikuloperitonitis traumatika (RPT) and pericarditis traumatika (PT). For this purpose, 20 RPTs, 6 PTs and 10 clinically healthy livestock were used in the study. The blood samples of animals in the control group and PT group were taken on the 0 day, while the blood samples of 13 cattle in the RPT group were collected for the 3 days before and after rumenotomy, and the hematological and biochemical parameters were determined. In the study, the data of the animals in the RPT and PT group compared to the control group, erythrosithopene, lymphocytopene, trombocytopene, leukositosis, monositosis and neutrophil were identified in these two groups. Additionally, statistically significant increases have been identified in the average corpuscular volume (MCV) and average corpuscular hemoglobin (MCH) values of animals in the RPT group according to the values of the control group. According to clinical and hematological findings obtained in the study, some animals have developed an anemia of a macrostic regenerative type. The study compared the biochemical parameters obtained in the PT and RPT groups with the control groups, the total protein, globulin and urine concentrations of animals in both groups and the activity of aspartate amino transferase (AST) and alkaline phosfatase (ALP) were significantly high, but the levels of albumin, albumin/globulin, calcium (Ca) and phosphorus (P) were significantly low. As a result, the findings obtained in this study showed that PT and RPT cause quite significant hematological and biochemical changes in cattle.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 532
Atıf : 1.304
2023 Impact/Etki : 0.09
Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi