Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 1
Endüstri Yapısı Temeline Yönelik Vaka Analizi
2017
Dergi:  
Academic Platform Journal of Engineering and Smart Systems
Yazar:  
Özet:

Bu makalede, Sakarya / Türkiye’de geoteknik açıdan problemli zeminler üzerinde yapılması düşünülen bir endüstri yapısının inşaası sonrasında karşılaşılabilecek olası sorunların jet-grout/kazık kullanılarak giderilmesine yönelik bir vaka analizi sunulmaktadır. Tek katlı fabrika yapısı yaklaşık 8200 m2’lik bir alan üzerinde inşa edilecektir. Toplam uzunluğu 220 m olan 11 sondaj ve bunun yanında 5 tane de koni penetrasyon deneyi sonucunun değerlendirilmesiyle alanda yüzeye yakın zeminlerin yumuşak yüksek plastisiteli killerden oluştuğu, daha sonra 8-10 m’lere kadar sıvılaşabilir kumlu ve siltli zeminlerin bulunduğu anlaşılmıştır. Alanda orta sıkı / sıkı kumların bazı yerlerde 7.50 m’lerde başladığı ve 12 m derinliğe kadar devam ettiği de tespit edilmiştir. Yer altı su seviyesinin 1.70 m – 2.00 m civarında bulunduğu ortamda olası sıvılaşmanın neden olabileceği oturmaların önüne geçmek için analizler sonrasında 11 m derinliğe kadar iyileştirme yapılması gerektiği ortaya çıkmıştır. Zemin iyileştirmesine alternatif olarak şerit temeller altında 60 cm çaplı, 10 m uzunluğundaki kazıkların kullanılması da sıvılaşma sonrası oturmaları azaltmak için yeterli olacaktır. Sıvılaşma problemine ek olarak alanda 1999 depremleri sonrasında ortaya çıkan morfolojik bozukluğun mevcut olması yeni binanın yer seçimini önemli hale getirmiştir.  Buna yönelik olarak alanda morfolojik düzensizliğe dik yönde uzunluğu 24 m, genişliği 1.50 m ve derinliği 2 m olan bir hendek çalışması yürütülmüştür. Burada morfolojik düzensizliğin durumu tespit edilerek yapının yeri morfolojik düzensizlikten yeteri kadar uzakta seçilmiştir. Böylece gerekli iyileştirme ile yapının güvenli bir şekilde hizmet verebileceği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

A Case Study For An Industrial Building Foundation
2017
Yazar:  
Özet:

This article is about the solution of geotechnical problems by using piled foundation and jet grouting technique prior to the construction of an industrial building in Sakarya, Turkey. A one-story factory building was planned to be built and the area covers approximately 8200 m2. After the evaluation of borings (total depth of 220 m) and 5 soundings, it was understood that top layers of the study area consist of soft high plasticity clays while liquefiable sandy and silty soils, up to 8-0 m, were encountered. Medium or dense sand layers were encountered between the depth of 7.50 m and 2.0 m. Ground water level is at a depth between .70 m to 2.00 m below the surface. Soil investigations show that soil improvement was necessary up to m to prevent settlement problems induced by liquefaction. Another option is to use piles under strip foundations. Piles having radius of 60 cm and length of 0 m were calculated to be enough to decrease post-earthquake settlements to acceptable limits. In addition to this problem, because a morphological disorder was observed in the near vicinity of the area just after the 999 earthquakes, the place of the intended building becomes very important. An exploratory trench, which has a length of 24 m, depth of 2 m and width of .50 m, was oriented perpendicular to the disorder to identify the properties of the geomorphological disorder. The difference along the trench was determined and the building was decided to be built far enough to the disorder. After detailed investigation of soils by borings and soundings and observation of the geomorphological disorder, the building was thought to be built safely by determining the foundation place far enough from the disorder and on treated ground improved with high modulus columns. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Academic Platform Journal of Engineering and Smart Systems

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 388
Atıf : 851
2023 Impact/Etki : 0.067
Academic Platform Journal of Engineering and Smart Systems