Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
 İndirme 2
Akut iskemik inmeli hastalarda non-HDL, total kolesterol, HDL kolesterol ve LDL-kolesterol düzeyleri
2013
Dergi:  
Şişli Etfal Hastanesi Tıp Bülteni
Yazar:  
Özet:

Giriş ve Amaç: İskemik inme, vasküler hasara bağlı olarak beynin belirli bir bölgesine serebral kan akımının azalması ile birlikte akut gelişen nörolojik bozukluk olarak tanımlanmaktadır. İskemik inme önemli bir morbidite ve mortalite nedeni olup ölüm nedenleri arasında 3.sırada yer almaktadır. Tüm inmelerin yaklaşık %80’i iskemik nedenlere bağlıdır. İskemik inmelerin en sık nedeni ise aterosklerotik plak rüptürü veya plak üzerine trombüs eklenmesidir. Ateroskleroz, ilk oluşum evrelerinden itibaren kan lipid düzeyi ile ilişkili bir süreçtir. Biz çalışmamızda akut iskemik inmeli hastalarda non-HDL, Total Kolesterol, HDL Kolesterol ve LDLKolesterol düzeylerini incelemeyi hedefledik. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya Aralık 2009 - Mayıs 2010 tarihleri arasında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Servisine ilk 24 saatlik akut dönemde başvuran ve akut iskemik inme tanısı alan 52 olgu ile 42 sağlıklı birey katıldı. Hasta ve kontrol grubunun total kolesterol, trigliserit ve HDL kolesterol düzeyleri DXC-800 otoanalizöründe (Beckman-Coulter, ABD) ölçüldü. LDL kolesterol, Total kolesterol/HDL kolesterol ve non-HDL kolesterol düzeyleri ise formüllerle hesaplandı. Bulgular: Hasta grubunda kontrol grubuna göre HDL-K seviyeleri anlamlı olarak düşük (p=0.009) iken, trigliserit ve total kolesterol/HDL seviyeleri ise anlamlı olarak yüksekti (p=0.013,p=0.018). Total kolesterol, LDL ve non-HDL kolesterol seviyelerinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktu. Non-HDL kolesterol düzeyi ile trigliserit, total kolesterol ve LDL kolesterol arasında anlamlı korelasyon bulunurken (sırasıyla r=0.468, r=0.964, r=0.851) (sırasıyla p<0.001, p<0.001, p<0.001), HDL kolesterol ile anlamlı korelasyon yoktu. Sonuç: Akut iskemik inmede önemli risk faktörü olan aterosklerozun patogenezinde rol oynayan dislipidemik süreçte, total kolesterol, non-HDL kolesterol ve LDL kolesterol düzeyleri açısından anlamlı bir farklılık bulunmadığı fakat trigliserit ve total kolesterol/HDL kolesterol ve HDL kolesterol düzeyinin anlamlı bir farklılık bulunduğu sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Şişli Etfal Hastanesi Tıp Bülteni

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 901
Atıf : 1.215
Şişli Etfal Hastanesi Tıp Bülteni