Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 4
 İndirme 1
Akçakatık Peynirinin, Tasarımı ve İmalatı Yeni Yapılan Peynir Kurutma Makinesinde Kurutulması
2022
Dergi:  
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Burdur’un yöresel peynirlerinden olan Akçakatık peynirine, geleneksel yöntemlerle yapılan kurutma işlemi, tasarımı ve imalatı yeni yapılan, kurutma sıcaklığı 25°C, kurutma hava hızı 1,5 m/s, kurutulmuş üründe nem tayini %20’yi sağlayacak parametrelerle çalışan bir peynir kurutma makinesi ile kurutma işlemi gerçekleştirilmiştir. Geleneksel yöntemle, peynir hijyen koşullarında temizlenen ve kurutulan karın içine basılarak, açık havada ve gölgede 3-4 ay olgunlaştırılarak veya güneşte kurutulmaktadır. Kurutma işlemi 3 gün süreyle, her gün 3 saatlik kurutma yapılarak, kurutma işlemi bittikten sonra peynir tekrar yoğurularak ve kurutma işlemi bitince ertesi gün aynı kurutma saatine kadar peynir +4°C’de dinlendirilerek tamamlanmıştır. Kurutma işlemi tamamlanan peynirde, kuru madde oranı %34,44’den %62,55’ ye yükselmiş, yağ oranı %18-19,5 arasında değişim göstermiştir. Kuru maddedeki yağ oranları %52,26’dan %31,17’ ye düştüğü görülmüştür. Çalışmada elde edilen örneklerin, kuru madde değerleri, en az 2-3 ay olgunlaşma geçiren peynirlerinkine oldukça yakın bir düzeyde bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Drying Of Akcakatik Cheese In A Newly Designed and Manufactured Cheese Dryer
2022
Yazar:  
Özet:

Akçakatik cheese, which is one of the local cheeses of Burdur, is a cheese that works with parameters that will provide the drying process, design and production with traditional methods, a drying temperature of 25 °C, a drying air speed of 1.5 m/s, and a moisture determination of 20% in the dried product. Drying was done with a dryer. With the traditional method, cheese is pressed into the bowel that is cleaned and dried under hygienic conditions, matured in the open air and shade for 3-4 months or dried in the sun. The drying process was completed for 3 days, by drying for 3 hours every day, by kneading the cheese again after the drying process was finished, and resting the cheese at +4°C until the same drying time the next day. Dry matter ratio increased from 34.44% to 62.55% in cheese after drying process, and the fat ratio varied between 18-19.5%. It was observed that the fat ratios in dry matter decreased from 52.26% to 31.17%. The dry matter values of the samples obtained in the study were found to be quite close to those of cheeses that had matured for at least 2-3 months.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 407
Atıf : 1.443
2023 Impact/Etki : 0.161
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi