Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
YAŞLI BİREYLERDE MALNÜTRİSYONUN SAPTANMASI, BESLENME DURUMU VE BAZI BİYOKİMYASAL PARAMETRELERİN SARKOPENİ İLE İLİŞKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
2024
Dergi:  
Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışma huzurevinde yaşayan 65 yaş ve üzeri bireylerde malnütrisyon ve sarkopeni durumunun belirlenmesi, besin ögesi alımı ve bazı biyokimyasal parametrelerin sarkopeni varlığıyla ilişkisinin incelenmesi amacıyla planlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya 32 erkek ve 38 kadın olmak üzere toplam 70 birey dâhil edilmiştir. Çalışmaya katılan bireylerle yapılan anket formunda bireylerin genel özellikleri, genel sağlık durumları, beslenme alışkanlıkları ve 24 saatlik besin tüketimleri sorgulanmıştır. Bireylerin Tanita RD-545 biyoelektrik impedans analiz cihazı ile vücut kompozisyonu belirlenmiş, antropometrik ölçümleri alınmış ve el dinamometresi ile el kavrama gücü ölçülmüştür. Bireylerin hasta dosyalarından biyokimyasal parametreler bilgi formu oluşturulmuştur. Bireylerde beslenme durumunu belirlemek için Mini Nütrisyonel Değerlendirme Testi ve sarkopeni durumunu belirlemek için Basit Sarkopeni Sorgulama Formu kullanılmıştır. Bulgular: Kadınların %15.6’sında, erkeklerin %26.3’ünde malnütrisyon riski tespit edilmiştir. Sarkopeni sıklığı ise kadınlarda %21.9, erkeklerde %21.1 olarak bulunmuştur. Sarkopenisi olan bireylerde, malnütrisyon görülme sıklığı ve malnütrisyon riski sarkopenisi olmayanlara göre daha yüksek bulunmuştur (p<0.05). Sarkopeni durumuna göre besin ögesi alımları incelendiğinde sarkopenisi olan kadınlarda günlük protein, B vitamini ve fosfor alımının sarkopenisi olmayan kadınlardan daha düşük olduğu bulunmuştur (p<0.05). Sonuç: Malnütrisyon riski altında olan yaşlı bireylerde sarkopeni görülme sıklığı daha yüksektir. Bu kişilere düzenli aralıklarla beslenme tarama testlerinin uygulanması, risk altındaki bireylerin beslenmelerinin yakından takip edilmesi malnütrisyonun erken tespiti ve sarkopeni gelişiminin önlenmesi adına faydalı olacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Detection Of Malnutrition In Elderly Individuals, Evaluation Of The Relationship Between Nutritional Status and Some Biochemical Parameters and Sarcopenia
2024
Yazar:  
Özet:

Objective: This study was planned to determine the status of malnutrition and sarcopenia in individuals aged 65 years and older living in a nursing home and to examine the relationship between nutrient intake and some biochemical parameters with the presence of sarcopenia. Material and Methods: A total of 70 individuals, 32 men and 38 women, were included in the study. In the questionnaire form, general characteristics, general health status, dietary habits and 24-hour food consumption record were questioned. Body composition was determined by Tanita RD-545 bioelectrical impedance analysis device, anthropometric measurements were taken and hand grip strength was measured by hand dynamometer. Biochemical parameters information form was obtained from the patient files of the individuals. The Mini Nutritional Assessment Test was used to determine the nutritional status of the individuals and the A Simple Questionnaire To Rapidly Diagnose Sarcopenia Test was used to determine the sarcopenia status. Results: Malnutrition risk was detected in 15.6% of women and 26.3% of men. The prevalence of sarcopenia was 21.9% in women and 21.1% in men. The prevalence of malnutrition and the risk of malnutrition were found to be higher in individuals with sarcopenia compared to those without sarcopenia (p<0.05). When nutrient intakes were analyzed according to sarcopenia status, it was found that daily protein, vitamin B and phosphorus intake was lower in women with sarcopenia than in women without sarcopenia (p<0.05). Conclusion: The incidence of sarcopenia is higher in elderly individuals at risk of malnutrition. Conducting nutrition screening tests at regular intervals and closely monitoring the nutrition of individuals at risk will be beneficial for the early detection of malnutrition and prevention of sarcopenia.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 631
Atıf : 489
2023 Impact/Etki : 0.038
Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi