Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 3
Monosit Sayısının Yüksek Yoğunluklu Lipoprotein Kolesteroel Oranı ve Ortalama Trombosit Hacmi, Karotis Arter Stenozunun Ciddiyeti ile İlişkili Olabilir
2021
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Karotis arter darlığının patofizyolojisi tam olarak anlaşılamamıştır. Araştırmalar, ortalama trombosit hacminin (MPV) trombosit aktivasyonu için potansiyel bir belirteç olduğunu ve ateroskleroz patofizyolojisinde anahtar bir faktör olduğunu göstermiştir. Son zamanlarda, monosit sayısının HDL'ye (MHR) oranı, hastalarda kardiyovasküler olayların bir prediktörü olarak tanımlanmıştır. Bu bulgular ışığında çalışmanın amacı, MPV ve MHR'nin CAD şiddeti ile olası ilişkisini araştırmaktır. Materyal-metot: Hastalar üç gruba ayrıldı: CAD≥%60 (40 hasta), CAD<% 60 (40 hasta) ve karotis aterosklerotik hastalığı olmayan (40 kişi). Hastaların demografik özellikleri, klinik özellikleri ve laboratuvar parametreleri gruplar arasında karşılaştırıldı. Bulgular: Kontrol grubunda MPV ve MHR seviyeleri CAD <60 grubuna göre daha düşük, CAD <60 grubunda CAD ≥60 grubuna göre daha düşüktü (p <0,001, p <0,001). Yüksek MPV (OR = 6.050% 95 CI: 2.946-12.427 p <0.001) ve MHR (OR = 1.107% 95 CI: 1.045 -1.159 p <0.001) seviyeleri çoklu lineer regresyon analizinden sonra ≥% 60 karotis arter darlığı için bağımsız prediktör olarak tespit edildi. Korelasyon analizinde MPV ile karotis arter darlığı oranı arasında pozitif korelasyon bulundu (p <0,001, r = 0,680). Sonuç: Çalışmamızda MPV ve MHR ile karotis arter hastalığı arasında potansiyel bir ilişki tespit edildi. Çalışmamız, karotis arter ateroskleroz patofizyolojisinin anlaşılmasına ve buna yönelik tedavilerin geliştirilmesine katkı sağlayabilir.

Anahtar Kelimeler:

Monocyte Count To High-density Lipoprotein Cholesterol Ratio and Mean Platelet Volume May Be Related To The Severity Of Carotid Artery Stenosis.
2021
Yazar:  
Özet:

Objective: The pathophysiology of carotid artery stenosis (CAD) is not fully understood. Research has showed that mean platelet volume (MPV) is a potential marker for platelet activation and is a key factor in atherosclerosis pathophysiology. Recently, the ratio of monocyte count to HDL (MHR) has been identified as a predictor of cardiovascular events in patients. In the light of these findings, the goal of study was to evaluate the potential association of MPV and MHR with the severity of CAD. Material-Method: Patients had divided into three groups: CAD≥ 60% (40 patients), CAD <60% (40 patients) and no carotid atherosclerotic disease (40 individuals). Patients' demographic characteristics, clinical features and laboratory findings were compared between groups. Results: MPV and MHR leves were lower in the control group than CAD <60 group and lower in CAD <60 group than CAD ≥60 group (p <0.001, p <0.001). Higher MPV (OR= 6.050; 95% CI: 2.946-12.427; p <0.001) and MHR (OR= 1.107; 95% CI: 1.045-1.159; p <0.001) levels were detected as independent predictor for ≥60% carotid artery stenosis after multiple linear regression analysis. In the correlation analysis, a positive correlation was found between MPV and the rate of carotid artery stenosis (p<0.001, r=0.680). Conclusion: In our study, a potential relationship between MPV and MHR with carotid artery disease was determined. Our study may make contributions to understanding the carotid artery atherosclerosis pathophysiology and developing treatments for it.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 592
Atıf : 1.191
2023 Impact/Etki : 0.036
Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi