Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
Çocukluk Çağı Travmaları ve Adil Dünya İnancı ile Çocuklarda Mükerrer Suça Sürüklenme Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Erzurum İl Örneği
2024
Dergi:  
Yalova Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın temel amacı, mükerrer suça sürüklenmenin çocukluk çağı travmatik yaşantılar ve adil dünya inancı ile ilişkisinin Erzurum il örneğinde incelenmesidir. Çalışmaya 2021-2022 yılları içerisinde Erzurum ili sınırları içindeki Erzurum Adliyesinde suç dosyası bulunan, ilk suça sürüklenme tarihinde 12-18 yaş aralığında olan, sosyal inceleme raporu düzenlemek amacıyla görüşme yapılan 174 suça sürüklenen çocuk katılımcı dâhil edilmiştir. Her bir katılımcıya öncelikle demografik ve suça ait bilgileri toplamak amacıyla Genel Bilgi Formu, Çocukluk Çağı Travmatik Yaşantılar Ölçeği ve Adil Dünya İnancı Ölçeği Formları uygulanmıştır. Araştırmada çocukluk çağı travmalar ve adil dünya inancı yönünden ilk defa suça sürüklenen çocuklar ile mükerrer suça sürüklenen çocuklar arasında nasıl farklılık gösterdiği parametre dışı testler kullanılarak analiz edilmiştir. Mükerrer suça sürüklenen çocukların ilk defa suça sürüklenen çocuklara göre daha fazla çocukluk çağı travmatik deneyim yaşadıkları ve adil dünya inançlarının düşük olduğu görülmüş olup, ayrıca çocukluk çağı travmalar ve adil dünya inancı kavramları arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Keşif çalışması olarak tanımlanabilecek bu araştırmamızın sonuçlarının Erzurum İli özelinde veya ülke genelinde genellenebilmesi için sonuçlarının farklı araştırmalarda test edilmesi gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Investigation Of The Relationship Childhood Traumas and Belief In A Just World With Repeated Juvenile Delinquuency
2024
Yazar:  
Özet:

The main aim of this study is to investigate the relationship between childhood traumatic experiences and belief in a just world with recurrent juvenile delinquency in the city of Erzurum. By this aim, 174 juvenile delinquents were included in the study as participants who were interviewed to prepare a social examination report, with a criminal file in the city of Erzurum Courthouse between the years of 2021 and 2022. The participants were between the ages of 12 and 18 on the date of first delinquency. General Information Form, Childhood Traumatic Experiences Scale, and Just World Belief Scale Forms were applied to each participant. The findings were analyzed by non-parametric tests that indicated significant differences between first-timed juvenile delinquents and recurrent juvenile delinquents in terms of childhood traumas, and belief in a just world. Also, recurrent juvenile delinquents were reported to have more childhood traumatic experiences and lower their belief in a just world. Finally, a significant relationship between the concepts of childhood traumas and belief in a just world were discovered. It is important to note that in order to generalize the findings of this exploratory study in the city of Erzurum or countrywide similar studies should replicate these findings.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Yalova Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 299
Atıf : 1.998
Quarter
Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı
Q2
260/520

İlahiyat Temel Alanı
Q2
26/106

Yalova Sosyal Bilimler Dergisi