Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
Kişilik Özellikleri Bağlamında Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Eko-Bilimsel Düşünme Alışkanlıklarının İncelenmesi
2024
Dergi:  
Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada fen bilgisi öğretmen adaylarının eko-bilimsel düşünme alışkanlıklarının kişilik özellikleri ve cinsiyet ile ilişkisinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışma ilişkisel tarama yöntemi kullanılarak yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini Türkiye’deki 38 üniversitenin eğitim fakültesi fen bilgisi eğitimi programı son sınıfında öğrenim gören 456 öğretmen adayı oluşturmuştur. Çalışmanın verileri Eko-Bilimsel Düşünme Alışkanlıkları Ölçeği ve Beş Faktör Kişilik Özellikleri Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Çalışmaya katılan fen bilgisi öğretmen adaylarının eko-bilimsel düşünme alışkanlıkları iki alt boyut dışında yüksek çıkmıştır. Otoriteden gelen argümanlara güvenmeme ve inancın askıya alınması alt boyutları ise orta düzeydedir. Adayların eko-bilimsel düşünme alışkanlıkları cinsiyete dayalı olarak değişmektedir. Çalışmadan elde edilen veriler kadın öğretmen adaylarının eko-bilimsel düşünme alışkanlıklarının, otoriteden gelen argümanlara güvenmeme alt boyutu dışında, erkek öğretmen adaylarından yüksek olduğunu göstermiştir. Mantıksallık, şüphecilik, nesnellik ve merak alt boyutlarında ise cinsiyete dayalı bir fark tespit edilmemiştir. Öğretmen adaylarının eko-bilimsel düşünme alışkanlıklarının kişilik özellikleri bağlamında da anlamlı şekilde farklılaştığı, bu farklılığın bütün alt boyutlarda ortaya çıktığı ve dışa dönüklük ve gelişime açıklık alt boyutlarında en yüksek düzeyde olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Investigation Of Prospective Science Teachers’ Eco-scientific Habits Of Minds In The Context Of Personality Traits
2024
Yazar:  
Özet:

In this study, it was aimed to determine the relationship between pre-service science teachers' eco-scientific habits of minds and personality traits and gender. The study was conducted using the correlational survey method. The sample of the study consisted of 456 pre-service teachers studying in the last year of the science education program of the faculty of education of 38 universities in Turkey. Data were collected using the “Eco-Scientific Habits of Mind Scale” and the “Five Factor Personality Scale”. The eco-scientific habits of minds of the pre-service science teachers participating in the study were high except for two sub-dimensions. The sub-dimensions of mistrust of arguments from authority and suspension of belief are at medium level. Prospective teachers' eco-scientific habits of minds vary based on gender. The data obtained from the study showed that the eco-scientific habits of minds of female pre-service teachers were higher than those of male pre-service teachers, except for the sub-dimension of mistrust of arguments from authority. No gender-based difference was found in the sub-dimensions of rationality, skepticism, objectivity, and curiosity. It was also observed that pre-service teachers' eco-scientific habits of minds differed significantly in terms of personality traits, this difference emerged in all sub-dimensions and was at the highest level in the extroversion and openness to development sub-dimensions.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 563
Atıf : 2.569
2023 Impact/Etki : 0.378
Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi