Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 28
 İndirme 3
Türk Milliyetçiliğinin İki Farklı Yüzü: Ziya Gökalp ve Yusuf Akçura
2021
Dergi:  
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)
Yazar:  
Özet:

Milliyetçilik ideolojisi hayatımıza girdiği ilk andan itibaren birçok farklı kesimin dikkatini çekmiş ve peşinden sürüklediği taraftarları kadar karşısında da karşıt görüşlü birçok kesimi bulmuştur. Ülkeden ülkeye ve bulunduğu yere göre farklı kimliklere bürünen bu ideoloji, siyasi kesim tarafından da çoğu zaman bir silah olarak kullanılmıştır. Osmanlı Devleti’nde çöküş dönemi başladığında İmparatorluğu kurtarmak için İslamcılık ve Osmanlıcılık akımlarının karşısında üçüncü bir yol olarak ortaya çıkan milliyetçilik fikri, diğer ülkelerde de olduğu gibi burada da birçok farklı bakış açısıyla karşılaşmış ve bu ideolojiye farklı yaklaşımlar olmuştur. Ziya Gökalp’in milliyetçilik fikrinde İslam’a ve milli kültüre bağlı bir yaklaşım ortaya çıkarken, Yusuf Akçura’da ise soya ve kana dayalı bir milliyetçilik anlayışı mevcuttur. Bu makalede de ilk olarak milliyetçilik ideolojisinin nasıl ortaya çıktığı sorusuna cevap aranacak, ardından Osmanlı Devleti’nde milliyetçilik ideolojisin gelişim evresine bakıldıktan sonra Ziya Gökalp ve Yusuf Akçura’nın milliyetçilik ideolojisine bakış açıları incelenecektir.

Anahtar Kelimeler:

Two different faces of Turkish nationalism: Ziya Gökalp and Yusuf Akçura
2021
Yazar:  
Özet:

Since the first moment the ideology of nationalism has attracted the attention of many different sections and has found many opposite sections in front of its supporters as well as its followers. This ideology, based on different identities from country to country and where it is located, is often used by the political part as a weapon. The idea of nationalism, which emerged as a third way to save the Empire when the period of collapse in the Ottoman State began, in the face of Islamism and Ottomanism, as well as in other countries, has also met many different perspectives and has been different approaches to this ideology. In Ziya Gökalp’s idea of nationalism appears an approach related to Islam and national culture, while in Yusuf Akçura there is a concept of nationalism based on soya and can. In this article, we will first seek answers to the question of how the ideology of nationalism emerged, then after looking at the development stage of the ideology of nationalism in the Ottoman State, we will study the views of Ziya Gökalp and Yusuf Akçura's ideology of nationalism.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.460
Atıf : 2.702
2023 Impact/Etki : 0.028
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)