Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 7
GOOGLE TRENDSLE ÜNİVERSİTE SIRALAMA SİSTEMLERİNİN POPÜLARİTESİNİ DEĞERLENDİRME
2023
Dergi:  
Kapadokya Eğitim Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu araştırmada, dünya sıralamalarında önemli olan kriterlerin ortaya konulması, aranma hacminin kıyaslanması ve sıralamaların popülerliğinin Google Trends verileri kullanılarak araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmada dünya sıralamalarının popülerliği ve bilinirliği için Google Trends verileri kullanılmıştır. Google Trends ten verileri elde edilirken "dünya genelinde", "son 12 ay", "tüm kategoriler" ve "google web arama" kategorileri seçilerek dünya sıralamalarının arama ilgisine bakılmıştır. Ayrıca bu kapsamda URAP, ARWU, CWUR, CWTS-Leiden, NTU, QS, RUR, US News, SCImago-SJR, THE ve Webometrics web sayfalarında yer alan 2022 yılında yayımladıkları sıralama ölçütleri incelenmiştir. Bulgu: Bu araştırmada dünya sıralamalarının Google Trends üzerinde yapılan veri ve gösterge gibi ölçütler üzerine değerlendirme yapılmıştır. THE dünya genelinde 70 bölge üzerinde, QS 69 bölge ile popülerlikte ön sıralarda yer almaktadır. Bunu US News 31 bölge, Webometrics 15 bölge ve ARWU 12 bölgeyle takip ederek bilinirliğini gözler önüne sermektedir. URAP 11 bölge, SJR on bölge, CWUR sekiz bölge, Leiden Üniversitesi yedi bölge, NTU altı bölge ve son olarak RUR üç bölgede dünya kapsamında aranması gerçekleşmiştir. Ayrıca Google Trends aranma hacmi neticesinde elde edilen bulgularda görülüyor ki farklı dünya sıralamasını kullanan bölgelerin ABD, Hindistan olduğu THE, QS, US News, Webometrics, ARWU sıralamalarını, Kanada'nın THE, QS, US News, ARWU sıralamalarını, Almanya, Çin ve Türkiye'nin THE, QS, US News sıralamalarını, Rusya'nın ise THE ve QS sıralamalarını sık olarak kullanımda yer aldığı ve popüler olduğu görülmektedir. Sonuç: Araştırma sonucunda popülerliği ve bilinirliği en yüksek olandan sırasıyla THE, QS, US News, Webometrics, ARWU, URAP, SJR, CWUR, CWTS-Leiden, NTU ve RUR gibi önde gelen sıralamalarda bazılarının güçlü bir şekilde bibliyometrik verilere dayandığını ve yüksek benzerliklerinin bulunduğu görülmektedir. Dünya sıralamaları ölçütlerinde araştırma, öğretim ve alıntılara ağırlık verilmekte aynı zamanda uluslararası görünüm, itibar anketi, alıntılar, akademik mükemmellik ve endüstriyel iş birliği ölçümleri de kapsamlı bir şekilde yer almaktadır. Ayrıca popüler olan dünya sıralamalarının, yoğun nüfusa sahip ülkelerde daha fazla kullanıldığını sonucuna varılmıştır. Çıkarım: Sıralama ölçüt kriterlerinin esaslarını yerine getirmek üzere Google Trends popülerlik ve bilinirliğinde artış olması gerekmektedir. Bu nedenle yükseköğretim kurumları ulusların yetenek çekme kapasitesini kullanmak için sıralama yarışında yer almak istemektedir.

Anahtar Kelimeler:

Asssesing Universitys’ Popularities Of Uni̇versity Rankings By Using Google Trends
2023
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Kapadokya Eğitim Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Kapadokya Eğitim Dergisi