Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
 İndirme 2
Investigation of yield and yield components in main crop soybean genotypes in Adana conditions
2022
Dergi:  
International Journal of Agriculture Environment and Food Sciences
Yazar:  
Özet:

Araştırma, Adana koşullarında yıllara bağlı olarak bazı soya genotiplerinin verim ve verim unsurları arasındaki ilişkileri belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Bu araştırma; 2015 ve 2016 yıllarında 5 adet soya çeşidi ve bir adet çeşit adayı ile Adana şartlarında Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 4 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Yapılan birleşik varyans analizinde verim ve verim unsurları bakımından yıl*genotip interaksiyonu önemsiz diğer varyasyon kaynakları (yıl ve genotip) istatistiki açıdan P <0.01‘e göre önemli bulunmuştur. Analiz sonuçlarına göre her iki yılın ortalamasında genotiplerin tane verimi 478,1-555,2 kg.da-1, 2015 yılında 578,2-678,8 kg.da-1, 2016 yılında 359,7-435,9 kg.da-1, arasında değişim göstermiştir. Yapılan korelasyonda incelenen özellikler bakımından tane verimini ile çiçeklenme gün sayısı, fizyolojik olum gün sayısı ve ilk bakla yüksekliği arasında önemli ve olumlu, tane verimi ile 1000 tohum ağırlığı, yağ oranı, bitkide bakla sayısı arasında olumsuz ve önemli bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.Adana şartlarında 2015-2016 yıllarında ana ürün soya genotipleri ile yürütülen çalışmada, genotiplerin tane verimi ile verim unsurları bakımından yıl, genotip ve yıl*genotip etkileşimleri incelenmiştir. Sonuç olarak Adana şartlarında Cinsoy, Aday 1 (Mona) ve Blaze çeşitleri yüksek performans sergilemiş, tane verimi ve diğer özellikler bakımından çevrenin etkisi genotip ve interaksiyon etkisinden daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışma sonucunda çeşit adayı Aday 1, Mona ismi ile tescillenmiştir. Ayrıca Adana şartlarında ana ürün soya yetiştiriciliği için Cinsoy, Blaze ve yeni tescil edilen Mona çeşitlerinin önerilebileceği sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Özet:

The research was carried out in Adana conditions to determine the relati-onships between seed yield and yield components of some soybean ge-notypes depending on the years. In this research, which was carried out in 2015 and 2016 years, it was established with 5 soybean varieties and one variety candidate and according to Randomized Complete Block De-sign with 4 replications. In the combined analysis of variance, the year*genotype interaction was insignificant in terms of yield and yield components, while other sources of variation (year and genotype) were found to be statistically significant compared to P <0.01. Seed yield showed changed between 5782-6788 kg ha-1 in 2015 and 3597-4359 kg ha-1 in 2016. In the correlation between the examined traits; While there was a significant and positive relationship between seed yield and day to flowering, days to maturity, first pod height and oil rate, there was a significant and negative relationship between 1000 seed weight and the number of pods per plant. The varyans analysis showed that the inter-actions of year, genotype and year*genotype were significant in terms of seed yield and yield components of genotypes. As a result, Cinsoy, variety candidate 1 (Mona) and Blaze of varieties showed high performance in Adana conditions, and it was determined that the effect of the environment was higher than the effect of genotype and interaction in terms of seed yield and other traits. As a result of this study, the variety candidate 1 was registered under the name Mona. In addition, it was concluded that Cinsoy, Blaze and newly registered Mona varieties can be recommended for main crop soybean cultivation in Adana conditions.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






International Journal of Agriculture Environment and Food Sciences

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 451
Atıf : 270
2023 Impact/Etki : 0.222
International Journal of Agriculture Environment and Food Sciences