Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 31
 Görüntüleme 6
Sigara içen sağlık personelinde nikotin bağımlılık düzeyini etkileyen faktörler
2007
Dergi:  
Tüberküloz ve Toraks Dergisi
Yazar:  
Özet:

Nikotin bağımlılığı sigara içme davranışının sürdürülmesinde ve tedavi girişimlerinin genel başarısızlığında en önemli nedenlerdendir. Çalışmamızda, sigara içen sağlık personelinin nikotin bağımlılık düzeyi (NBD)'ni ve buna etki eden faktörleri araştırdık. Bir eğitim hastanesinde sigara içen sağlık personeline, 24 soruluk demografik özellikler ve sigara konusundaki düşüncelerini değerlendiren bir form ile Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi (FNBT) uygulandı. Toplam 237 olgunun, %57'si erkek, %65.4'ü evliydi. Bunların %63.7'si üniversite mezunuydu. Ortalama yaş durumu 32.48 ± 5.88, sağlık sektöründe çalışma süreleri 9.12 ± 9.12 yıl idi. NBD %40.9'unda çok düşük, %24.9'unda düşük, %17.3'ünde yüksek ve %7.6'sında çok yüksekti. NBD'nin cinsiyet, yaş, eğitim, medeni durum, çocuk sayısı ve sağlık sektöründe çalışma süresiyle ilişkili olmadığını saptadık (p> 0.05). Günlük içilen sigarayla NBD arasında pozitif korelasyon (r= 0.71, p< 0.001) saptandı. Sigarayı ilk deneme ve düzenli olarak içmeye başlama yaşıyla NBD arasında ters yönde bir ilişki vardı (sırasıyla r= -0.16 ve p= 0.013, r= -0.25 ve p≤ 0.001). Olguların %30'u evin her yerinde sigara içiyordu. Evde her yerde sigara içenlerin NBD'sinin yüksek olduğu saptandı (p< 0.001). Sigara içmeyenlerin yanında sigara içme oranı NBD'si yüksek olanlarda daha fazlaydı (p= 0.003). NBD'si yüksek olanların sigarayı bırakmayı istemedikleri saptandı (p= 0.028). Olgularda, NBD hastanede çalışmaktan etkilenmemekteydi (p= 0.3). NBD'si yüksek olanların sigara içme konusunda çevrelerini çok dikkate almadıkları ve sigarayı bırakma konusunda istekli olmadıkları saptandı. Sigaraya karşı mücadelede daha istekli ve etkin rol alabilmeleri için, sigara karşıtı kampanyalarda öncelikle sağlık çalışanlarının hedef kitle olarak seçilmesi gerektiği kanısındayız.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Tüberküloz ve Toraks Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 161
Atıf : 1
Tüberküloz ve Toraks Dergisi