Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 105
 İndirme 10
Deniz Ürünlerinin Hükmü ve Bu Konudaki İhtilafların Değerlendirilmesi
2020
Dergi:  
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Müslümanların yeme-içme kültürüne nelerin yenilip nelerin yenilemeyeceği çerçevesinde şekil veren temel kaynaklar Kur’an ve Sünnet’dir. Fakat bu kaynakların yeme-içme konusunda çizdiği çerçeve genel hatlara sahiptir, nispeten göreceli yönler barındırır ve bu nedenle bazı şeylerin tüketilip tüketilemeyeceği konusundaki ihtilaflara zemin hazırlar. Denizden elde edilen ürünlerden hangilerinin hangi şartlar altında helal kabul edilebileceği, bu tartışmaların önemli örneklerinden biridir. “Deniz ürünü” ile kastedilen şey, hayatı tamamen suya bağımlı olan yani suda yumurtlayan veya yavrulayan ve sadece burada beslenebilen, dolayısıyla yaşamı sadece denize bağlı olan canlılardır. Bunları yemenin hükmü konusunda temel olarak iki farklı görüş vardır. Ḥanefīlerin savunduğu birinci görüşe göre deniz ürünleri içinde sadece balıklar yenir. Balıkların yenebilmesi için de avlanmak suretiyle elde edilmesi gerekir. Buna göre kendiliğinden ölmüş ve ölüm sebebi bilinemeyen balıklar yenmez. Ancak ölü olarak elde edilmiş olmakla birlikte hastalık gibi yenmesine engel durum teşkil etmeyen, mesela deniz tarafından kıyıya atılmak gibi bir sebeple öldüğü belirlenen balıklar tüketilebilir. Diğer üç büyük mezhep tarafın-dan savunulan görüşe göre ise “deniz canlısı” vasfına sahip bütün canlılar, hangi yolla elde edilirse edilsin, helaldir; tüketilmelerinde dinen beis yoktur. Hem karada hem de suda yaşayabilen canlıların yenip yenemeyeceği ise bu mezhepler arasında ve hatta her bir mezhebin kendi içinde ihtilaflıdır. Dört mezhep arasındaki bu farklılığa sebep olan temel faktör, konuyla ilgili ayetlerin delaletinin; hadislerin ise delaletlerine ilaveten s̱ubūtlarının da tartışmaya açık oluşudur.

Anahtar Kelimeler:

The Law of the Maritime Products and the Assessment of Disputes in This Affairs
2020
Yazar:  
Özet:

The main sources that shape the culture of eating and drinking of Muslims in the framework of what is eaten and what is not renewed are the Qur’an and the Sunnah. But the framework that these resources draw about eating and drinking has general lines, has relatively proportional aspects, and therefore prepares the ground for disputes on whether or not some things can be consumed. It is one of the important examples of these discussions that which of the products derived from the sea can be considered legal under which conditions. What is meant with "marine product" is the living beings that are completely dependent on water, i.e. who eaten or breathe in the water and can only be fed here, and therefore the life is connected only to the sea. There are two different opinions on the judgment of eating them. According to the first opinion that the Hanefī defend, only fish are eaten in seafood. It is also necessary to catch the fish in order to eat it. The fish that died of themselves and the cause of death is unknown cannot be eaten. However, the fish that is achieved as dead may be consumed, which does not prevent it from eating such as disease, for example, the fish that is determined to die for a reason such as being thrown to the coast by the sea. According to the other three major religions, all the beings with the "marine living" vase, whatever way they are obtained, are lawful; there is no religion in their consumption. If the living beings that can live both on the ground and in the water can not be defeated or defeated, it is contradictory between these disciples and even each disciples within themselves. The main factor that causes this difference between the four religions is the discretion of the verses concerning the subject; the hadiths, in addition to the verses, are also open to discussion.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 681
Atıf : 2.168
2023 Impact/Etki : 0.141
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi