Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 29
 İndirme 14
MESLEKİ KARAR ENVANTERİ FAKTÖR YAPISINA AİT FARKLI ÖLÇME MODELLERİNİN DOĞRULAYICI FAKTÖR ANALİZİ İLE İNCELENMESİ
2019
Dergi:  
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı, lise öğrencilerinin mesleki kararsızlık düzeylerini ölçmek için Çakır (2004) tarafında geliştirilen Mesleki Karar Envanterinin faktör yapısını farklı modeller çerçevesinde doğrulayıcı faktör analiziyle incelemektir. Mesleki Karar Envanterinin ön çalışmasında Çakır (2004) tarafından açımlayıcı faktör analizi ile envanterin faktör çözümlenmesi yapılmıştır. Envanterin geliştirilme aşamasında 5 faktör toplam 30 madde içeren formu ortaya konulmuştur. Bu araştırmada ise ön çalışmada ortaya konulan yapı tek boyut, ilişkili birinci düzey, ilişkisiz birinci düzey, ikinci düzey ve iki-faktör model olmak üzere 5 farklı model çerçevesinde doğrulayıcı faktör analizi ile test edilmiştir. Yapılan doğrulayıcı faktör analizlerinde, Mesleki Karar Envanterinin ikinci düzey yapısının bir model olarak doğrulandığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu doğrultuda İçsel Çatışma, Kendini Yeterince Tanımama, Meslek ve Alan Bilgisi Eksikliği, Meslek Seçiminde Akılcı Olmayan İnançlar ve Dışsal Çatışmalar değişkenlerinin Mesleki Karar yapısını oluşturduğu söylenilebilir. Ayrıca genel yapı olan Mesleki Karar üzerinde en çok etkiye sahip değişkenin Meslek ve Alan Bilgisi Eksikliği olduğu belirlenmiştir. Envanter için hesaplanan ortalama açıklanan varyans ve yapı güvenirlik katsayılarının da yeterli düzeydedir. 

Anahtar Kelimeler:

Property Decision Factor Making AIT Differential Measurement Models by Verification Factor Analysis
2019
Yazar:  
Özet:

The purpose of this research is to study the factor structure of the Professional Decision Inventory developed by Çakır (2004) to measure high school students' professional instability levels through verifying factor analysis in the framework of different models. In the preliminary work of the Professional Decision Inventory, Chakır (2004) has done the analysis of the opening factor with the inventory’s factor resolution. In the development phase of the inventory, the form containing a total of 5 factors was revealed. In this study, the structure found in the preliminary study was tested with the verifying factor analysis in the framework of 5 different models, including one-dimensional, related first level, unrelated first level, second level and two-factor model. In the verifying factor analysis, the conclusion was found that the second-level structure of the Professional Decision Inventory was verified as a model. In this regard, it can be said that internal conflict, self-definition, lack of knowledge of profession and field, unreasonable beliefs in the choice of profession and external conflicts are the variables of the professional decision structure. It is also determined that the variable that has the most impact on professional decision, which is the general structure, is the lack of professional and field knowledge. The average calculated variance and structure reliability ratio for the inventory is also sufficient.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.199
Atıf : 9.810
2023 Impact/Etki : 0.382
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi