Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 3
 İndirme 1
Hocalı Soykırımının tanınması için İslam İşbirliği Teşkilatının aldığı önlemler
2013
Dergi:  
Tarih Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

XX. yüzyılın sonunda Ermenistan’ın Azerbaycan’a karşı işgalcilik politikasının en kanlı tarihi, Hocalı Soykırımı’dır. 26 Şubat 1992 yılında Ermeni birlikleri ve paralı Rus askerleri Karabağ’da Hocalı şehrine saldırdılar. Bir gecede tarihi şehrin sivil halkı Türk ve Müslüman oldukları için soykırıma maruz kaldı. Azerbaycan Parlamentosu soykırımın yaşandığı andan itibaren gerçeklerin dünya kamuoyuna ulaştırılmasına çalışmaktadır. Hocalı Soykırımı ile ilgili dünya devletlerinin parlamentolarına ve uluslararası örgütlere başvurarak, Ermeni silahlı birliklerinin Hocalı’da soykırım yaptıklarını ve bölgede katliamın önünü kesmeye çağırmaktadır. Azerbaycan hükümetinin uluslararası kuruluşlara yaptığı başvuruya, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) tarafından olumlu tepki verilmiştir. Bu politikanın reel sonuçlarında, İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF-DC) ve İİT Parlamenterler Birliğinin (İİT PB) faaliyeti etkili olmuştur. Araştırma sonucunda, Hocalı faciasının “soykırım” olarak kabul edilmesi, uluslararası hukuki değerin verilmesi yönünden belirli işler görülse de, kesin sonucun elde edilmediği anlaşılmıştır. Üç ülke faciayı soykırım olarak tanıdığını bildirmiştir. Junior research fellow, History department, Baku State University, [email protected]ınmaya çalışılan tüm bu tedbirlerin amacı, bir daha bu gibi faciaların yaşanmaması için Hocalı Soykırımı’na dünya kamuoyu tarafından hukuki-siyası ve manevi değerin verilmesini başarmaktır. Çağdaş uluslararası hukukta bu gibi tutum, uluslararası kuruluşların ve büyük devletlerin tavrı ile belirlenmektedir. Hocalı Soykırımı’nın uluslararası ölçekte hukuki değerini kazanabilmesi için, Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti ve İİT kurumları arasında işbirliğini zorunlu görmekteyiz

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Tarih Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.312
Atıf : 3.199
2023 Impact/Etki : 0.083
Tarih Araştırmaları Dergisi