Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 16
Anne Bebek Bağlanmasını Etkileyen Faktörler
2022
Dergi:  
YOBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Giriş: Anne-bebek bağlanması, zaman içinde gelişen ve birçok etkenden etkilenebilen özel bir ilişkidir. Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde bakım ve tedavi almak zorunda olan bebeklerin anne-bebek bağlanma süreci etkilenebilmektedir. Bu araştırma, anne bebek bağlanma düzeyini etkileyen faktörlerin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Gereç-Yöntem: Çalışmaya bebeği üçüncü düzey yenidoğan ünitesinde tedavi gören, herhangi bir iletişim problemi olmayan, okuma ve yazma bilen ve araştırmaya katılmayı kabul eden 141 anne katılmıştır. Etik kurul ve kurum izni alınan araştırma için annelerden yazılı onam alınmıştır. Veriler, anne ve bebeklere ilişkin tanıtıcı özellikler formu ve Maternal Bağlanma Ölçeği (MBÖ) ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, Kruskal Wallis ve Mann Whitney U testleri kullanılmıştır. Bulgular: Annelerin MBÖ puan ortalamasının 99.48±6.26 olduğu, erken doğum yapan, doğum sonu bebeğini hiç kucağına alamayan ve bebeğini hiç emziremeyen annelerin MBÖ puan ortalamasının daha düşük, bebeğinin doğum ağırlığı ≥2501 gr olan ve doğumdan sonra bebeği evde bir süre kalan annelerin puanlarının ise daha yüksek olduğu belirlenmiştir (sırasıyla; p<0.001, p<0.001, p=0.001, p<0.001, p=0.048). Sonuç: Maternal bağlanmayı etkileyen faktörlerin belirlenerek annelerin desteklenmesi, erken dönemde anne bebek etkileşiminin başlatılması ve sürdürülmesi önerilmektedir. Anahtar kelimeler: Anne-bebek bağlanması, Yenidoğan, Sağlık profesyoneli, Yenidoğan yoğun bakım.

Anahtar Kelimeler:

Factors Affecting Mother Baby Connection
2022
Yazar:  
Özet:

Objective: Mother-infant attachment is a special relationship that develops over time and can be affected by many factors. The mother-infant bonding process of infants who have to receive care and treatment in the neonatal intensive care unit may be affected. This study was conducted as a descriptive study in order to examine the factors affecting the mother-infant attachment level. Methods: The sample of the study consisted of 141 mothers whose infants were treated in the tertiary neonatal unit, had no communication problems, could read and write, and agreed to participate in the study. Written informed consent was obtained from the mothers for the study, for which ethics committee and institutional permission were obtained. Data were collected with the Questionnaire Form and the Maternal Attachment Scale (MBI). Descriptive statistics, Kruskal Wallis and Mann Whitney U tests were used to evaluate the data. Results: The MDI mean score of the mothers was 99.48±6.26. The MDI mean score of the mothers who gave birth prematurely (preterm), who could not hold their baby at all after birth and who could never breastfeed were low, although the MDI mean score of the mothers who infant had a birth weight of ≥2501 g and who infant stayed at home for a while after delivery were high (respectively p=0.000, p=0.000, p=0.001, p=0.000, p=0.048). Conclusions: It is suggested to support the mother by determining the factors affecting the maternal attachment and to initiate and maintain the mother infant interaction in the early period.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






YOBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

YOBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi