Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 4
 İndirme 1
Protaminheparin Doz Oranının Değiştirilmesinin İntraoperatif Greft Açıklığı ve Postoperatif Kanama Üzerine Etkisinin İncelenmesi
2021
Dergi:  
Bağcılar Tıp Bülteni
Yazar:  
Özet:

Amaç: Kardiyopulmoner baypas için sistemik antikoagülasyon vazgeçilmez bir konudur. Bu amaçla kullanılan heparin kadar bu etkiyi ortadan kaldıran protamin de çok önemlidir. Ancak az yapılması kadar fazla yapılması da birtakım yan etkilere neden olabilmektedir. Çalışmamızda farklı dozlarda yapılan protamin uygulamasının intraoperatif greft açıklığı ve postoperatif kanama miktarları üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: İzole koroner arter baypass cerrahisi yapılması planlanan 80 hasta iki eşit gruba ayrıldı. Bir gruba 1:1 oranında (grup 1) diğer gruba (grup 2) ise 1:0,75 (heparin: protamin) dozlarında uygulama yapıldı. Grupların demografik özellikleri, operatif verileri (baypas süresi, klemp süresi, sıcaklık, aktif pıhtılaşma zamanı değerleri vb.), postoperatif takip parametreleri karşılaştırıldı. Hastalara kullanılan greftlerde transit time flow measurement (TTFM) ölçümleri yapıldı. Kanama miktarları ve transfüzyon miktarları kaydedildi ve karşılaştırıldı. Bulgular: Gruplar arasında demografik özellikler açısından farklılık görülmedi. Operatif veriler (kardiyopulmoner bypass süresi, klemp süresi, sıcaklık vb.) açısından her iki grubun verileri benzer nitelikteydi. Grup 1’de bir hastada kullanılan safen vendeki TTFM ölçümlerinde pulsatilite indeksi değeri yüksek bulundu (safen vende trombüs). Diğer grupta da bir hastada sol internal meme arterinde akım yüksek bulundu (vazospazm). Eritrosit süspansiyonu transfüzyon miktarları grup 2’de kısmen fazla olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0,909). Grup 2’de kullanılan taze donmuş plazma miktarı anlamlı olarak fazla idi (p=0,001). Yine aynı şekilde drenaj miktarları açısından anlamlı bir farklılık yoktu (p=0,968). Sonuç: Heparin ve protamin kalp cerrahisi için vazgeçilmez iki ilaçtır. Ancak protamin dozunun gereksiz miktarda fazla yapılmasının kanama ve transfüzyon miktarları için olumlu bir katkısı olmamakla beraber aksine intraoperatif greft tıkanıklıkları için kolaylaştırıcı etki yapabilmektedir. Bu konuda daha güçlü yorumlar için daha geniş hasta sayıları ile çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

The Interoperative Greft Explanation of Changing the Prothaminheparin Dose Rate and The Effect on Postoperative Blooding
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose: Systemic anticoagulation for cardiopulmonary bacteria is an indispensable subject. The protamine that eliminates this effect is as important as the heparin used for this purpose. However, doing so much as little can cause some side effects. Our study aims to investigate the effect of the application of protamines in different doses on the intracurricular greft clarity and postoperative bleeding quantities. Method: Isolated coronary artery baypass surgery was planned for 80 patients to be divided into two equal groups. One group was administered in 1:1 (group 1) and the other group (group 2) in 1:0,75 (heparin: protamin) doses. The demographic characteristics of the groups, the operational data (the length time, the time of clamping, the temperature, the values of the time of active clamping, etc. The postoperative tracking parameters are compared. The transit time flow measurement (TTFM) is used for patients. Blood levels and transfusions were recorded and compared. Discussions: There is no difference in demographic characteristics between groups. Operational data (cardiopulmonary bypass time, clamp time, temperature, etc.) The data of both groups were similar. A patient in group 1 found a high pulsatility index value (safen vende trombus) in the TTFM measurements used in a safen venus. In the other group, a patient found a high flow in the left internal breast artery (vazospasm). Although the quantities of erythrosite suspension transfusion were partially greater in group 2, it was not statistically meaningful (p=0,909). The amount of fresh frozen plasma used in Group 2 was significantly excessive (p=0,001). In the same way, there was no significant difference in the amount of drainage (p=0,968). The result: Heparin and protamine are two essential medications for heart surgery. However, overdosing of an unnecessary amount of protamine does not have a positive contribution to the amount of bleeding and transfusion, but it can have a facilitating effect for intraoperative greft obstructions. There is a need to work with a larger number of patients for stronger comments on this subject.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Bağcılar Tıp Bülteni

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 284
Atıf : 6
Bağcılar Tıp Bülteni