Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
 İndirme 2
Hiciv Şairi Ahmetşah Karakaş ve “Selamname” Adlı Şiiri
2021
Dergi:  
Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Uygur klasik edebiyatında önemli yer tutan şairlerden biri olan Ahmetşah Karakaş, 18. yüzyılında Hoten’in Karakaş nahiyesinde yaşamış ve hayatında hiciv türü başta olmak üzere birçok şiir yazmıştır. Bize kadar ulaşmamış olsa da bir divan sahibi olduğu kayıtlara geçmiştir. Onun Uygur klasik edebiyatının hiciv türüne olan katkısı çok büyüktür. Ahmetşah şiirlerinde hiciv türünden yararlanarak etkileyici dil ve mizahi anlatımıyla sosyal ilişkilerdeki kötülükleri ustalıkla yermiştir. Şiirlerinden günümüze sadece dört tanesi ulaşabilmiştir. Bunlardan, en çok bilinen, okunan ve araştırmacıların en çok dikkatlerini çekmiş olanı “Selamname” adlı şiiridir. Karakaş’ın “Selamname” adlı şiiri anlatım tarzı bakımında hiciv türünde, şiir biçimi bakımından ise muhammes şeklinde yazılmıştır. Muhammeste etkileyici, imajlı ve mizahi dil aracılığıyla ahlaka aykırı olan açgözlülük, yalancılık, vefasızlık gibi yaşadığı dönemin iğrenç, çirkin tarafları eleştirilmiştir. Şairin muhammeste kullandığı dilin halk diline yakın, akıcı, sade ve etkileyici olması nedeniyle şiir, istinsah edilip elden ele taşınarak ve bestelenip ağızdan ağıza yayılarak halk içinde güzel folklor numunelerine dönüşmüştür. Çalışmamızda hiciv şairi Ahmetşah Karakaş tanıtılmakla birlikte onun “Selamname” adlı şiirinin özellikleri, yazılma nedenleri üzerinde durulmuş ve şiirin Türkiye Türkçesine aktarması yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Hiciv Poet Ahmetshah Karakaş and a poem called "Selamname"
2021
Yazar:  
Özet:

Ahmetshah Karakaş, one of the poets who held an important place in Uyghur classical literature, lived in the 18th century in Hoten's Karakaş nahia and in his life wrote many poems, mainly the hiciv genre. Even though it did not reach us, it has passed into the records that it had a divan. His contribution to the hiciv type of Uighur classical literature is great. In his poems, Ahmetshah has used the style of hiciv with his impressive language and humorous narrative to master the evils in social relationships. Only four of his poems have been published today. Of these, the most well-known, read and attracted the attention of researchers is the poem called "Selamname". Karakaş’s poem “Selamname” is written in the style of narrative, in the style of hiciv, and in the style of poetry in the form of Muhammad. The wicked, ugly sides of the time in which the Muslims lived through an impressive, imaginary and humorous language, such as lazy, lies, and unfathomism, which was contrary to the morality, were criticized. Because the poet's language used in the Muhammad is close to the people's language, smooth, simple and impressive, the poet has been interpreted and hand-handed and composed and spread from mouth to mouth and has become beautiful folklore patterns in the people. In our work, the hiciv poet Ahmetshah Karakaş was introduced while the characteristics of his poem "Selamname" were focused on the reasons for writing and the poem was translated into Turkish.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 460
Atıf : 1.174
2023 Impact/Etki : 0.204
Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi