Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 4
Osmanlı-Türk Romanında Modernleşmenin Karakterler Üzerindeki Yansımaları
2024
Dergi:  
Korkut Ata Türkiyat Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, Osmanlı Devleti’nde Tanzimat’la birlikte başlayan Batılılaşmanın, Osmanlı-Türk romanına nasıl yansıdığı, Batılılaşma olgusunun ve Doğu-Batı sorunsalının romanlarda ne şekilde ele alındığı, seçilen dokuz roman üzerinden değerlendiriliyor. Bu değerlendirme için, öncelikle, “modern”in ne olduğu ve modernleşmenin farklı yorumları üzerinde duruluyor. Ardından seçilen romanlar, Batılılaşmanın bir yansıması olarak karakterler üzerinden inceleniyor. Ele alınan romanlar başlıca üç dönemi temsil ediyor: Tanzimat Dönemi, Servet-i Fünûn Dönemi ve Cumhuriyet Dönemi. Batılılaşmanın, Tanzimat Dönemi’nde nasıl kavrandığı, Ahmet Mithat Efendi’nin Felâtun Bey ve Rakım Efendi (1876), Recaizade Mahmut Ekrem’in Araba Sevdası (1876) ve Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Şık (1889) adlı yapıtlarında irdeleniyor. Servet-i Fünûn Dönemi’nde, Batılılaşma anlayışında meydana gelen değişim ise Halit Ziya Uşaklıgil’in Aşk-ı Memnu (1900) ve Mehmet Rauf’un Eylül (1900) adlı romanları aracılığıyla ortaya çıkartılıyor. Cumhuriyet Dönemi’nden ise Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Yaban (1932), Reşat Nuri Güntekin’in Yeşil Gece (1928), Peyami Safa’nın Fatih-Harbiye (1931) ve Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Huzur (1949) adlı romanları ele alınarak Batılılaşmanın, bu romanlarda nasıl ve ne şekilde işlendiği gösteriliyor. Böylece Batılılaşmanın, Osmanlı Devleti’nden başlayıp Cumhuriyet Dönemi’ne kadar olan süreçte kazandığı yeni boyutlar açığa çıkıyor.

Anahtar Kelimeler:

The Reflections Of Modernization In Ottoman-turkish Novel On The Characters
2024
Yazar:  
Özet:

In this study, it is evaluated how the Westernization that began with the Tanzimat era in the Ottoman Empire is reflected in the Ottoman-Turkish novel, how the phenomenon of Westernization and the issue of East-West are addressed in novels, through the analysis of selected nine novels. For this evaluation, firstly, the concept of “modern” and different interpretations of modernization are discussed. Then, the the selected novels are examined through the characters as a reflection of Westernization. The novels under consideration represent mainly three periods: the Tanzimat Period, the Servet-i Fünûn Period, and the Republic Period. The understanding of Westernization in the Tanzimat Period is examined through the works of Ahmet Mithat Efendi’s “Felâtun Bey and Rakım Efendi” (1876), Recaizade Mahmut Ekrem’s “Araba Sevdası” (1876), and Hüseyin Rahmi Gürpınar’s “Şık” (1889). The change in the understanding of Westernization during the Servet-i Fünûn Period is revealed through Halit Ziya Uşaklıgil’s “Aşk-ı Memnu” (1900) and Mehmet Rauf’s “Eylül” (1900). From the Republic Period, Westernization is explored through the novels of Yakup Kadri Karaosmanoğlu’s “Yaban” (1932), Reşat Nuri Güntekin’s “Yeşil Gece” (1928), Peyami Safa’s “Fatih-Harbiye” (1931), and finally Ahmet Hamdi Tanpınar’s “Huzur” (1949) demonstrating how and in what ways Westernization is depicted in these novels. Thus, the new dimensions acquired by Westernization from the Ottoman Empire to the Republic Period are revealed.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Korkut Ata Türkiyat Araştırmaları Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Korkut Ata Türkiyat Araştırmaları Dergisi