Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 9
 İndirme 5
İlköğretim Kurumlarının Finansman Sorunu: Veli Katkıları ve Yöneticilerin Katkı Sağlama Çalışmalarındaki Güçlükler
2021
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalar doğrultusunda temel eğitim, anayasanın 42. Maddesi gereğince ücretsiz bir hak olarak güvence altına alınmıştır.  Ancak bu görevi yüklenen devletin, eğitime yeterince kaynak ayırmaması ve okulların gelir kaynaklarının kıt olması nedeniyle, okulların birçok ihtiyacı yeterince karşılanamamaktadır. Bu da okul yönetimlerini, farklı yollarla kaynak bulmaya yönlendirmektedir. Okul yöneticilerinin kaynak bulma faaliyetlerinin ise, okulun yönetsel işleyişi üzerinde bazı olumsuz etkilere neden olduğu görülmektedir. Bu araştırmanın amacı, temel eğitim kademesini oluşturan ilkokul ve ortaokulların gelir ve gider durumlarını incelemek, velileri okula katkı sağlamaya güdüleyen veya katkı sağlamaktan uzak tutan nedenleri ortaya koymak ve yöneticilerin okula gelir getirici faaliyetlerinde karşılaştıkları güçlükleri saptamaktır.  Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim (fenomenoloji) deseninde hazırlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, Antalya ilinde Muratpaşa, Kepez ve Konyaaltı ilçelerinden, amaçlı örnekleme yöntemlerinden, maksimum çeşitlilik örneklemesine göre seçilmiş on ilkokul ve on ortaokul yöneticilerinden ve velilerinden oluşturmaktadır. Araştırmada veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla elde edilmiştir. Veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; okullarda gelirlerin en çok veli bağışı ve kantin gelirlerinden sağlandığı, giderlerin en çok personel giderleri olduğu ve okulların giderlerinin yetersiz olduğu; yöneticilere güvensizlik, şeffaf olmama, isabetsiz harcamalar ve bakanlığın bağış konusundaki açıklamalarının veliyi katkı sağlamaktan uzaklaştırdığı; yöneticilerin kaynak bulma faaliyetlerinin yönetim faaliyetlerini olumsuz etkilediği saptanmıştır. Özellikle ilköğretim kurumlarının finansmanı bu kurumların belli kalite standartları dikkate alınacak şekilde devlet tarafından karşılanmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Funding Problems of Primary Education Institutions: Veli Contributions and Difficulty in Managers' Contributions
2021
Yazar:  
Özet:

Under the international agreements that Turkey is a party, the basic education is the 42th Constitution. It is guaranteed as a free right.  However, because the state charged with this task does not allocate sufficient resources to education and the school’s income resources are scarce, many of the schools’ needs are not satisfied enough. This also guides school managers to find resources in different ways. School managers’ resource search activities appear to have some adverse effects on the school’s administrative function. The purpose of this research is to study the income and expenditure of primary and secondary schools that form the basic education stage, to identify the reasons why parents are encouraged to contribute to the school or keep them away from contribute, and to identify the difficulties that managers face in their income-making activities.  The study is prepared in the phenomenological model of the research methods. The study’s work group consists of the Muratpaşa, Kepez and Konyaaltı districts in Antalya, the aim-based sampling methods, ten primary and secondary school managers and their guardians selected according to the maximum diversity sampling. In the study, the data was obtained through a semi-configured interview form. The data is analyzed using the content analysis method. The study found that the income in schools is the most provided from the donations of the guardian and the cantin income, the expenditure is the most staff expenditure and the expenditure of the schools is insufficient; the managers are uncertainty, transparency, insufficient expenditure and the ministry's statements on the donations are removed from contributing to the guardian; the managers' resource search activities have a negative impact on the management activities. In particular, the funding of primary education institutions should be paid by the government in such a way that certain quality standards of these institutions should be taken into account.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Bilgi: Bu yayın için herhangi bir benzer makale bulunamadı
Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.141
2023 Impact/Etki : 0.187
Turkish Studies Educational Sciences