Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
 İndirme 1
İsmâilî İnanç Sisteminde Cennet ve Cehennem Tasavvuru
2020
Dergi:  
Kilitbahir
Yazar:  
Özet:

İsmâilîlik, en karmaşık ve esasları birbiriyle sıkı sıkıya ilişkili inanç sistemlerinden biri olarak kabul edilir. Bu karmaşıklığın ve ilişkilerin arka planında birçok neden vardır. Bu nedenler arasında tarihi, coğrafi ve kültürel çeşitli etkiler ile Hıristiyanlık ve Hint felsefesinin etkileri de yer almaktadır. Bu nedenle İsmâilî inanç sistemi üzerine çalışacak olan bir araştırmacı, bu felsefelere atıfta bulunmadan, her düşünceyi kaynağına döndürmeden ve gelişim aşamalarını izlemeden bu karmaşıklığı açıklayamayacak ve araştırdığı inanç esasıyla ilgili karmaşıklığı gideremeyecektir. Bu makale, İsmâilî inanç sisteminde Cennet ve Cehennem tasavvurunu ele almaktadır ve bu tasavvur, sistemin temellerinden olan ahiret inancına dair büyük resmin önemli bir parçasıdır. İsmailî inanç sisteminde felsefenin derin izleri vardır. Örneğin, “Bâtın” ve “Zâhir” gibi felsefî arka plana sahip bir çok inanç başlığı vardır ki bunları anlamadan İsmâilî inancına göre ahirette neler olacağını kavramak mümkün olmayacaktır. Bâtın ve Zâhir İsmâilîliğin, kendisini bir inanç sistemi olarak kabul edenlerden iman etmelerini istediği bir inanç esasıdır ve diğer bütün inanç esaslarının tam olarak kabulü gibi ahirete iman da bununla ilişkilidir. Ismaililikte ahiret inancı, kendileri dışında kalan diğer müslüman topluluklardaki gibi değildir. Ahiret, kıyâmı ile zamanın son bulacağı, inananlar ve inkar edenleri sorguya çekmek gibi ahirete dair bütün uygulamaları gerçekleştirecek olan, yedinci devrin sahibi “kıyâm el’kâim”in uhdesi altındadır. İsmâilî inanç sistemindeki Cennet ve Cehennem tasavvurunu ele almakta olan bu makalede konu, İsmâilî inanç sisteminin üç önemli savunucusu olan Abdân el-Karmati, Ebû Ya`kub el-Sicistânî ve Hamîdüddin el-Kirmânî’nin görüşleri esas alınarak inecelemeye tabi tutulmuştur. Araştırmanın başlangıcında İsmâilî inanç sistemi ve ünlü savunucularına dair genel bir değerlendirmede bulunulmuştur. Sonrasında adı geçen İsmâilîlik savunucularının görüşleri sırası ile müstakil bir konu başlığı altında ele alınmıştır. İlk olarak, her ne kadar günümüze ulaşan eserleri az olsa da Abdân el-Karmatî’nin Cennet ve Cehenneme bakış açısı üzerinde durulmuş, akabinde Ebu Yakûb el-Sicistâni ve Hamîdüddin el-Kirmânî’nin konuya dair görüşlerine yer verilmiştir. Böylece, görüşlerin birbirleriyle karıştırılmasınden kaçınılmış ve konu başlıklarıyla ilgili yeterince bilgi verilmeye çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The Image Of Heaven and Hell In Ismaili Belief
2020
Dergi:  
Kilitbahir
Yazar:  
Özet:

يعتبر الاعتقاد الإسماعيلي من أكثر الاعتقادات تعقيدًا وتشابكًا، ثمة أسباب كثيرة تقف وراء هذا التعقيد والتشابك، تتوزّع هذه الأسباب ما بين عدة تأثيرات ساعدها التاريخ والجغرافيا والتبادل الثقافي؛ كان من بينها التأثيرات الفلسفية المختلفة كالفلسفة اليونانية في نسختها الأخيرة الأفلاطونية المحدثة، وفلسفات أخرى كالمسيحية والهندية، ولن يستطيع الباحث في الاعتقاد الإسماعيلي فهم هذا الاعتقاد بتشابكه وتعقيده دون الرجوع إلى هذه الفلسفات وإرجاع كل شيء رأي إلى منبعه ورصد شكل تطوّره. يتناول البحث صورة الجنة والنار في الاعتقاد الإسماعيلي، وصورة الجنة والنار هو جزء من صورة كلّية لهذا الاعتقاد، لابد من فهمها هي الأخرى، فكما هو الحال بالنسبة للفلسفات والتأثيرات، الاعتقاد الإسماعيلي في الآخرة وما سيحدث فيها هو جزء متمم من جسم الاعتقاد ككل، فعلى سبيل المثال توجد عدة أسس نظرية كالإيمان بالباطن والظاهر ومجيء القائم هذه الأسس دون فهمها فلن يستطاع فهم ما سيحدث في الآخرة وفق الإسماعيلية، فالإيمان بالباطن والظاهر هو ركن من أركان الإيمان، وهو إحدى الضمانات التي تطلبها الإسماعيلية من المستجيبين –المريدين- حتى يسلم لهم التسليم لبقية أبحاث الاعتقاد، كذلك الأمر في مسائل الآخرة، فمفهوم الآخرة ليس كما هو شائع لدى كثير من المسلمين، فالأخرة مرهونة بقيام القائم الذي هو صاحب الدور السابع الذي بقيامه سينتهي الزمن، وهو الذي سيقوم بكل الوظائف يوم القيامة من محاسبة الناس من آمنوا ومن كفروا. اختبر البحث صورة الجنة والنار وفقا للاعتقاد الإسماعيلي من خلال ثلاث شخصيات رئيسة، من أشهر الدعاة الإسماعيلية، هم عبدان القرمطي وأبو يعقوب السجستاني وحميد الدين الكرماني، وحرص أن يستمدّ منهم مباشرة الآراء والتصوّرات حول الحياة الأخرة، لكن بدأنا البحث بنقطتين تمهيديتين للبحث نفسه، النقطة الأولى هي إطلالة عامة على الاعتقاد الإسماعيلي، والأخرى هي نبذة مختصرة عن الدعاة الإسماعيلية، ثم بعد ذلك اعتمدنا ترتيب الدعاة الإسماعيلية السابق، ووضعنا لكل داعٍ بحثًا مستقلا، عبدان القرمطي وكيف كان يرى الجنة والنار من خلال ما وصل إلينا من آثاره وإن كانت شحيحة، ثم أتبعنا ذلك بآراء أبي يعقوب السجستاني وحميد الدين الكرماني، وبهذه الطريقة أصبحنا قد تفادينا اختلاط الآراء وعدم الدقة في نسبة كل رأي إلى صاحبه.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Kilitbahir

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 217
Atıf : 282
2023 Impact/Etki : 0.105
Kilitbahir