Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 15
 İndirme 1
Abdülmecid Efendi'nin Hayatı Ve Halife Seçilmesinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde Yaşanan Tartışmalar
2019
Dergi:  
İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

İtilaf Devletleri, Kurtuluş Savaşı’ndaki mağlubiyetlerinin ardından gerçekleştirilecek olan Lozan Barış Görüşmelerine hem Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti’ni hem de İstanbul Hükümeti’ni davet etmiştir. İkili ayrılık çıkararak avantaj elde etmeye çalışan İtilaf Devletleri’nin bu tavrına karşı TBMM’nin 1 Kasım 1922 tarihinde saltanatı kaldırmasının ardından sadece halife sıfatı kalan Vahdettin, can güvenliği kalmadığı gerekçesiyle firar ederek İngilizlere sığınmıştır. Bu olayın ardından TBMM, boş kalan hilafet makamına yeni birisini seçmek maksadıyla toplanmıştır. Önce gizli sonra açık gerçekleşen oturumlarda, kimin halife seçileceğinden çok seçilen halifenin nerede kalacağı tartışılmıştır. Meclisteki birçok mebus İstanbul’un işgal altında olduğunu ve işgal altındaki halifeye biat etmenin caiz olmadığını iddia etmiştir. Bazı vekiller ise İngiliz baskısı altındaki İstanbul’da kalacak olan bir halifenin İngilizlerden güç alarak padişahlık ilan edebileceğini öne sürmüştür. Tartışmaların sonucunda meclisin kararlarına uyacağına dair senet imzalayan Abdülmecid Efendi halife seçildi ve 24 Kasım 1922 tarihinde İstanbul’da, meclis tarafından seçilen heyetin de katılımıyla yeni halifeye biat töreni düzenlendi.            

Anahtar Kelimeler:

Abdulmecid Efendi’s Life and The Discussions That Occurred In The Grand National Assembly Of Turkey During His Election As A Khalifa
2019
Yazar:  
Özet:

After their defeat in the Turkish Independence War, the Allied Powers invited both the Istanbul Government and the GNAT Government to the Lausanne Peace Conference. Against that move of the Allied Powers, which tried to gain an advantage by creating a division between the two parties, the GNAT legislated the abolition of sultanate on November 1, 1922 causing Sultan Vahdettin who now only had the title of khalifa to take refuge in Britain because of having no security of life. Following that event, the GNAT convened to elect a new khalifa. During the sessions which were closed first and open later, discussions were centered on where the new khalifa would live rather than who would be elected as the new khalifa. Majority of the deputies in the assembly argued that Istanbul was under an occupation, so it would not be lawful to obey a khalifa under occupation. On the other hand, some deputies claimed that if the new khalifa stayed in Istanbul, which was under a British pressure, he could declare himself as a new sultan thanks to the support of the British powers. As a result of long discussions, Abdulmecid Efendi who signed a title deed assuring that he would abide by the decisions to be made by the assembly was elected as the new khalifa and an allegiance ceremony was arranged for the new khalifa with the participation of a committee selected by the assembly in Istanbul on November 24, 1922.     

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.642
Atıf : 7.665
2023 Impact/Etki : 0.372
İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi