Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 52
 İndirme 7
" milli="" mücadele="" döneminde="" kazım="" karabekir="" paşa’nın="" enver="" paşa="" hakkındaki="" düşünceleri="" ve="" istihbarat="" çalışmaları""="
2019
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Milli Mücadele Dönemi’nde Enver Paşa ve arkadaşlarının faaliyetleri ve niyetleri hakkında Kazım Karabekir tarafından verilen bilgiler büyük önem taşımaktadır. Kazım Karabekir, daha önce İttihat ve Terakki Cemiyeti çatısı altında birlikte mücadele ettiği Enver Paşa’yı en iyi tanıyan isimlerin başında yer almaktadır. II. Meşrutiyet Dönemi öncesi Osmanlı Hürriyet Cemiyeti’nin Manastır şubesini bizzat Enver Paşa ile birlikte kurmuşlardır. II. Meşrutiyet’in ilanından sonra, birlikte İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin İstanbul teşkilatının kurulmasında mühim rol oynamıştır. Ancak II. Meşrutiyet’in ilanından sonra Enver Paşa hızla yükselmiş, Kazım Karabekir ise siyasetten mümkün mertebe uzak kalmıştır. Bu tarihten ikili arasındaki fikir ayrılıkları belirgin olarak ortaya çıkmaya başlamıştır. Dolayısıyla esaslı bir İttihatçı olan Kazım Karabekir’in, bir dönem yakın arkadaşı olan Enver Paşa hakkında yapmış olduğu değerlendirmeler büyük önem arz etmektedir. Kazım Karabekir Paşa, Milli Mücadele sırasında Mustafa Kemal Paşa tarafında yer almış, Birinci Dünya Savaşı’nın başlıca sorumlusu olmakla, Ankara Hükümeti’ni arkadan vurmakla ve hayalcilikle itham ettiği Enver Paşa ve arkadaşlarına karşı açıkça cephe almıştır. Karabekir, bu düşüncelerini ilk kez 5 Mayıs 1920’de TBMM Riyaseti’ne yazmış olduğu raporda gerekçeleriyle birlikte dile getirmiştir. Konuya ilişkin bir kısım  . Nevzat ARTUÇMEüzerindeki etkileri lacaktır.rlikte Karabekir'açıklanmaya öuhtaç bir konudur.a yer almış, Enver Paşa ve arkadabelge, Karabekir’in İstiklal Harbimizde İttihat ve Terakki ve Enver Paşa ile İstiklal Harbimiz adlı eserlerinde yayınlanmıştır. Ancak Karabekir’in Enver Paşa hakkında Mustafa Kemal Paşa’ya gönderdiği ve oldukça katı bir üslupla kaleme aldığı bir kısım raporlar ise bugüne kadar yayınlanmamıştır. Karabekir’in Enver Paşa hakkında mümkün olan en sert tedbirlerin alınmasını isteyen söz konusu raporları oldukça dikkat çekicidir. Karabekir’in eski dava arkadaşı Enver Paşa hakkında bu denli nefret duyguları içerisinde olması tarihçiler açısından elbette açıklanmaya muhtaç bir konudur. Çalışmada söz konusu raporların içeriği ile birlikte Karabekir’in Enver Paşa’ya karşı izlemiş olduğu olumsuz tutumunun nedenleri üzerinde durulacaktır. Bu sayede konu akademik bir bakış açısıyla aydınlatılmaya çalışılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

"milli="" fight="" in the period="" cutting="" carabekir="" the thoughts of Pasha about="" enver="" Pasha="" and="" intelligence="" work"""=""
2019
Yazar:  
Özet:

The information provided by Kazim Karabekir on the activities and intentions of Enver Pasha and his friends in the National Struggle Period is of great importance. Kazim Karabekir is in the top of the names that best recognize Enver Pasha, who previously fought together under the roof of the Alliance and the Terakki Society. and II. They established the Monastery branch of the Ottoman Hürriyet Society before the Legacy Period with Enver Pasha. and II. After the announcement of the legitimacy, it has played an important role in the establishment of the Istanbul organization of the Alliance and Terakki Society together. But the II. After the announcement of the legitimacy, Enver Pasha rose rapidly, and Kazim Karabekir remained far from politics. From this date, the differences between the two began to appear clearly. Therefore, the assessments that Kazim Karabekir, a basic Alliedist, has made about Enver Paşa, a close friend of a time, are of great importance. Kazim Karabekir Pasha, who was on the side of Mustafa Kemal Pasha during the National Struggle, was the main responsible of the First World War, and openly took the front against Enver Pasha and his friends, whom he accused of shooting the Ankara government from the back and with fantasy. Karabekir expressed these thoughts for the first time in his report on May 5, 1920 to the TBMM Riyaseti. Part of the subject. It is a good thing to do, and it is a good thing to do, and it is a good thing to do, and it is a good thing to do, and it is a good thing to do. This is one of the most important aspects of the world’s economy, and the most important of the world’s economy is the development of the world’s economy and the development of the world’s economy. But some of the reports that Karabekir sent to Mustafa Kemal Pasha about Enver Pasha and which he received with a very strict pattern have not yet been published. The reports that Karabekir asks to take the strictest possible measures on Enver Pasha are quite remarkable. The fact that Karabekir's former prosecutor, Enver Pasha, is in such a hatred feeling is, of course, a matter to be explained by historians. The study will focus on the reasons for Karabekir’s negative attitude against Enver Pasha, along with the content of the reports. This will be an academic point of view to the subject.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 698
Atıf : 4.159
2023 Impact/Etki : 0.147
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi