Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 14
Bazı Kiraz Anaçlarının Genetik Akrabalık İlişkilerinin RAPD Moleküler Markır Yöntemi İle Belirlenmesi
2018
Dergi:  
Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada kiraza anaç olarak kullanılan ve/veya kullanılacak olan bazı genotiplerin RAPD moleküler markır yöntemi kullanılarak genetik akrabalıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Yirmi farklı kiraz anacının (9 adeti kuş kirazı) genetik benzerliklerinin belirlemesinde 16 farklı RAPD primerinin kullanıldığı çalışmada, 16 primerden 92’si polimorfik olmak üzere 109 bant elde edilmiş ve ortalama polimorfizm oranı %83.73 olarak belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre kiraz anacı genotipleri arasındaki genetik benzerlik 0.60-0.95 arasında değişmiş olup en düşük benzerlik % 60 ile SL64 genotipi ile diğer tipler arasında, en yüksek benzerlik oranı ise %95 ile Kuş Kirazı-3 ve Kuş Kirazı-4 genotiplerinden elde edilmiştir. Elde edilen dendograma göre üç ana grup oluşmuş olup, birinci grup Kuş Kirazı-2 (KK2), Kuş Kirazı-6 (KK6), Kuş Kirazı-7 (KK7) ve Kuş Kirazı-8 (KK8) yer almıştır.  İkinci grupta Kuş Kirazı-3 (KK3), Kuş Kirazı-4 (KK4), Kuş Kirazı-5 (KK5), Kuş Kirazı-9 (KK9), Kuş Kirazı-10 (KK10), İdris ve diğer yabancı anaçlar yer almıştır. Üçüncü grupta  sadece SL64 genotipi yer almıştır. Elde edilen bulgular RAPD moleküler markır tekniğinin kiraz anaçları arasındaki genetik ilişkilerin belirlenmesinde etkin bir şekilde kullanılabileceğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 567
Atıf : 2.236
2023 Impact/Etki : 0.19
Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi