Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
 İndirme 6
POST-PANDEMİ SÜRECİNDE SAĞLIK HAKKI VE SAĞLIKTA EŞİTLİK
2021
Dergi:  
Journal Of Social, Humanities And Administrative Sciences
Yazar:  
Özet:

Eşitlik, hukuken tanınmış hakların gerçekleşmesi ve gereğince kullanılabilmesi için temel bir ilkedir. Toplumsal yaşama yön veren sosyoekonomik politikaların insan yaşamına ‘ortak hak ve yükümlülükler’ aracılığıyla etki etmesini mümkün kılan eşitlik; sağlık hakkının korunması ve sürdürülebilir sağlık sistemlerinin varlığı açısından stratejik bir öneme sahiptir. Sağlık hakkı ve eşitlik ilkesi, çeşitli ulusal ve uluslararası düzenlemelerle güvence altına alınmış olsa da yaşanan Covid-19 Pandemisi halihazırda eşitsizlik virüsü ile enfekte halde bulunan dünyaya güçlü bir ayna tutmuştur. Aynadaki yansıda ise sağlık hakkına erişimi şekillendiren sosyoekonomik sistemlerin ve barındırdığı eşitsizliklerin insan yaşamı üzerindeki telafi edilemez etkileri halen görülmektedir. Pandemi süreci neredeyse tüm dünyada dikkatlerin sağlık hakkına ve sağlıkta eşitliğe odaklanması yönünde sarsıcı bir etki uyandırdı. İngiltere, İtalya ve Hindistan gibi ülkelerde kısa zaman dilimlerinde binlere varan ölüm oranları ile birlikte insanların sağlık hizmetlerine eşit koşullarda erişip erişemediği tartışmaları gündemde geniş yer buldu. Yaşanan bu süreç özellikle yaşlılar, engelliler, evsizler ve sosyal güvencesi olmayan gruplar açısından sağlık hizmetlerine erişimde ciddi sorunlar yaşanmasına yol açarken, sağlıkta toplumsal eşitlik ilkesinden uzaklaşılması ise pek çok insan yaşamı ile ödemek zorunda kaldığı bir bedel doğurdu. Bu makalede pandemi sonrası geleceğin stratejik bileşenlerinden biri kabul edilen sağlıkta eşitlik; sağlığa hak temelli yaklaşım ve sağlık hakkının kamusallığı olguları arasında kurulan ilişki çerçevesinde ele alınmaya çalışılmıştır. Pandemi sonrası dönemde eşitlik ilkesinin sağlık sistemlerinin stratejik bir bileşenine dönüşmesi gereğini sosyopolitik bağlamda ele alan makalenin temel savı; kamusal bir hak olan sağlık hizmetlerine erişimde eşitlik için; eşitsizliklerle ve sosyoekonomik nedenleri ile yüzleşebilen, sağlığın sosyal belirleyicilerine yatırım yapan, sosyal güvenlik sistemlerini ve genel sağlık sigortalarını güçlendiren sosyal politikalara gereksinim duyulduğudur.

Anahtar Kelimeler:

Post-pandemic process of health and health
2021
Yazar:  
Özet:

Equality is a fundamental principle for the realization and adequate use of the rights recognized by law. Equality, which enables social-economic policies to influence human life through ‘shared rights and obligations’, has a strategic importance in terms of the protection of the right to health and the existence of sustainable health systems. Although the right to health and equality principles have been guaranteed by various national and international regulations, the Covid-19 pandemic has already held a strong mirror to the world infected with the virus of inequality. The mirror reflects the irreversible effects of the socio-economic systems that shape access to health and the inequalities in which it hosts on human life. The pandemic process has caused a tremendous impact on focusing attention on health rights and equality in health almost all over the world. In countries such as the UK, Italy and India, with the death toll of thousands in short periods, discussions on whether people can access health care in equal conditions have found a wide place on the agenda. This process leads to serious problems in access to health services, especially for elderly, disabled, homeless and non-social security groups, while removing from the principle of social equality in health has generated a cost that many people have to pay with their lives. In this article, one of the strategic components of the post-pandemic future is considered equality in health; the right-based approach to health and the publicity of the right to health are discussed in the framework of the relationship established between the facts of publicity. The main argument of the article that discusses the need for the principle of equality in the post-pandemic period to become a strategic component of health systems in a socio-political context is that equality in access to health services, which is a public right, is the need for social policies that can face inequality and socio-economic causes, invest in social determinants of health, strengthening social security systems and general health insurance.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Journal Of Social, Humanities And Administrative Sciences

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.031
Atıf : 722
Journal Of Social, Humanities And Administrative Sciences