Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 34
 İndirme 8
İbnu’l-Cezerî ve Dilciliği
2020
Dergi:  
Şarkiyat Mecmuası
Yazar:  
Özet:

XV. asrın önemli ilim adamlarından biri kabul edilen İbnu’l-Cezerî (ö. 833/1429) kıraat alanında temayüz etmekle beraber hadis, fıkıh ve Arap dili gibi pek çok alanda kendini yetiştiren ve kazanımlarını eserlerine yansıtan çok yönlü bir âlimdir. Kıraat alanında otorite sayılan İbnu’l-Cezerî’nin bu alanda yetkin olmasının en temel sebeplerinden biri hiç kuşkusuz Arap dili ve edebiyatına olan vukûfiyetidir. Dolayısıyla kıraat ilmi ile Arap dili arasında zorunlu bir ilişki söz konusudur. İbnu’l-Cezerî’ye ait kıraat, hadis, siyer, tarih ve tabakâta dair 100’e yakın eser ve risalelerin birkaçının doğrudan Arap dili ve edebiyatıyla ilgili olması bu zorunlu ilişkinin doğal bir sonucu olarak görülebilir. Bu çalışmada, İbnu’l-Cezerî’nin dilciliği kıraat-nahiv ilişkisine dair kısa bir girişten sonra öncelikle İbnu’l-Cezerî’ye nispet edilen Arap dili ve edebiyatına dair eserlerin durumu değerlendirilecek, akabinde Kâşifü’l-hasâsa an elfâzi’l-Hülâsa isimli Elfiye şerhinin İbnu’l-Cezerî’ye nispeti tetkik edilerek ele alınacaktır. İkinci olarak ise İbnu’l-Cezerî’nin en meşhur kıraat eserlerinden biri olan en-Neşr fi’l-kırââti’l-aşr adlı eseri kıraat-dil ilişkisi dikkate alınarak incelenecek, böylelikle İbnu’l-Cezerî’nin Arap dili ve edebiyatındaki yeri ve önemi tespit edilmeye çalışılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Ibn al-Cezari and the language
2020
Yazar:  
Özet:

The XV. He is one of the most important scientists in the world, and he is one of the most important scientists. 833/1429) is a multidisciplinary scientist who has been educated in many fields, such as hadith, fikh and Arabic, and reflects his achievements in his works. One of the main reasons for Ibn al-Cezari’s authority in the Kur’an area to be competent in this field is without a doubt his devotion to Arabic language and literature. Therefore, there is an obligatory relationship between the Arabic and the Arabic language. The fact that some of the 100 works and verses concerning the crath, hadith, sier, history and layer of Ibn al-Cezari are directly related to Arabic language and literature can be seen as a natural result of this compulsory relationship. In this study, after a short entry on the language of Ibn al-Cezari’s curate-naiv relationship, the state of the works of Arabic language and literature, first compared to Ibn al-Cezari, will be examined by examining the nissets of the Elfiye sheriff named Ibn al-Cezari. In the second place, the work of en-Neşr fi'l-Kırâti'l-Aşr, which is one of the most famous cratic works of Ibn al-Cezerî, will be studied by consideration of the cratic-language relationship, thus the place and importance of Ibn al-Cezerî in Arabic language and literature will be attempted to be identified.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Şarkiyat Mecmuası

Alan :   Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 444
Atıf : 215
Şarkiyat Mecmuası