Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
 İndirme 1
19. Yüzyılın Sonu ve 20. Yüzyılın Başındaki Türkistan Dinî-Maarifî Edebiyatına Bir Bakış (seryâmî, Muhayyir, Hazinî Örneği)
2022
Dergi:  
Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi
Yazar:  
Özet:

Rusyasının emperyalizmi olduğu tarihî kaynaklardan bilinmektedir. Çar emperyalizminin istilasiyaseti nedeniyle Türk halkları genel olarak dinî, millî yaşam tarzında hem manevi hem kültürelhem sanatsal birçok cephede kayıplar vermiştir. Orta Asya Türkleri için bu zorlukları yüklenmekhiç de kolay olmamıştır. Onlar ulusal kimliklerini koruyabilmek adına oldukça kapsamlı tarihi veaynı zamanda çok zor sınavlardan geçmişlerdir. Bu tarihi süreç, özellikle kalbinde iman nurunukoruyan, milli değerleriyle iç-içe yaşayan, geleneklerine bağlı Türkler için çok ağır bir darbe oldu.Özbekler, Kazaklar, Kırgızlar, Karakalpaklar, Nogaylar, Tatarlar, Azerbaycanlılar ve diğer Türkkökenli milletler zorlu bir tarihi yoldan geçtiler. Bir taraftan halkın Çar zulmüne karşı isyanları,diğer taraftan mahalli han ve beylerin zulmüne karşı ayaklanmalar, onların karşısında milletiuyandırmaya çalışan cedit maarifetçilerinin faaliyetleri, tüm bunlara dönemin şair ve yazarları ilgisizve kayıtsız kalmamışlar, kendi tepkilerini, katkılarını ortaya koymuşlardır. Bu dönemin şair veyazarları, hürriyete giden yolda Çar ve Sovyet emperyalizmine karşı eserler yazmıştır. Onlar, ülkeyibu çıkmazlardan kurtarmanın tek yolunun bilim ve eğitim olduğunu çok iyi biliyorlardı. Bu nedenleher şeyden önce, cehaletle mücadele ederek, halkı aydınlanmaya, kötü adetleri bırakıp her açıdangelişmeye teşvik etmişlerdir. XIX. yüzyıl ve XX. yüzyılın başında Türkistan dinî-maarifi edebiyatıtemsilcileri arasında Pir-i Türkistan Ahmed Yesevi’nin görüşlerinden, Yesevіlikten etkilenen AzimHâce, Meczub Nemenganî, Molla Yoldaş Hilvetî, Nizamî Hokandî gibi arif şairlerle beraber MollaYusuf Seryâmî, Muhammedkul Muhayyir, Hazinî Hokandî gibi şairlerin de edebiyat ve sanathayatında faaliyet sürdürdüklerini görebiliriz. Onlar dini-tasavvufi ağırlıklı konularda eserler yazarakedebiyat ehli ve halkın gönlünden derin yer almışlardır. Çalışmada adı geçen üç edibin hayatı veeserleri üzerine genel bir değerlendirme yapılacaktır. Makale AP08855741 projesi çerçevesindeyayınlanmıştır.Anahtar Kelimeler: Türkoloji, Edebiyat, Marifet, Türkistan, Yesevi, Seryâmî, Muhayyir, Hazinî.

Anahtar Kelimeler:

19th. The end of the 20th century. A look at the Turkish religious-maarific literature in the beginning of the century (seryamî, Muhayyir, Hazinî example)
2022
Yazar:  
Özet:

It is known from historical sources that the Russian imperialism. Due to the invasion of the Tsar imperialism, the Turkish people have generally lost their religious, national and cultural life in many artistic fronts. It was not easy for the Central Asian Turks to deal with these difficulties. They have passed a very extensive history to protect their national identity and have also passed a very difficult exam. This historic process was a very heavy blow for the Turks, especially those who have been illuminated by faith in their hearts, who live in their national values, who are connected to their traditions.Uzbek, Kazakh, Kyrgyz, Karakalpak, Nogay, Tatar, Azerbaijan and other Turkish nations have passed a challenging historical path. On the one hand, the people’s rebellions against the Tsar’s persecution, on the other hand, the rebellions against the persecution of the neighborhoods and gentlemen, the activities of the cedit protesters who try to give nation to them, all of this the poet and writers of the time have not remained uninterested and ignorant, they have revealed their own reactions, contributions. Poets of this period have written works against Tsar and Soviet imperialism on the way to freedom. They knew very well that the only way to rescue the country was science and education. For this reason they first, by fighting with ignorance, encouraged the people to be illuminated, to leave the evils, and to every revelation. The XIX. The century and XX. In the beginning of the century, among the Turkish religious literature representatives, we can see from the views of Pir-i Turkistan Ahmed Yesevi, AzimHâce, Meczub Nemenganî, Molla Yoldaş Hilvetî, Nizamî Hokandî as well as arrif poets as MollaYusuf Seryâmî, Muhammadkul Muhayyir, Hazinî Hokandî that poets continue to work in literature and art. They are the people of the world, and they are the people of the world, and they are the people of the world, and the people of the world. In the study will be a general assessment of the life of the three men named. The article was published in the framework of the project AP08855741.Anahtar Words: Turkology, Literature, Marifet, Turkistan, Yesevi, Seryâmî, Muhayyir, Hazinî.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 612
Atıf : 942
2023 Impact/Etki : 0.144
Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi