Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 14
 İndirme 1
Hemşirelerin Ameliyat Sonrası Ağrıya İlişkin Uygulamaları: Bir Sistematik Derleme
2022
Dergi:  
Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu sistematik derlemede; ‘’Hemşirelerin,Türkiye’de yapılan çalışmalarda ameliyat sonrası ağrıya ilişkin uygulamaları nelerdir?’’ sorusuna yanıt aramak amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Literatür taramasında, Google Scholar, Pudmed, Scince Direct, Google Akademik veri tabanları kullanılmıştır. Taramalarda ‘ameliyat sonrası ağrı’, ‘cerrahi sonrası ağrı’, ‘cerrahi ağrıda hemşirelik uygulamaları’, ‘painmanagement’, ‘surgicalpain’, ‘postoperativepain’, ‘nursingpractices in surgicalpain’ anahtar kelimeleri ile arama yapılmıştır. Çalışmada zaman sınırlamasına gidilerek 2010-2020 yılları arasında yayınlanan tam metnine ulaşılabilen Türkçe ve İngilizce olarak yazılmış çalışmalar dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen araştırmalar 9’u tanımlayıcı, 3’ü tanımlayıcı ve kesitsel, 5’i deneysel ve 2’si randomize kontrollü olarak tasarlanmış toplamda 19 araştırmadan oluşmaktadır. Bulgular: Çalışmaların tamamında cerrahi girişim sonrası ağrı varlığı, ağrıyı artıran azaltan faktörler ve azaltmaya yönelik girişimsel uygulamalar değerlendirildiği saptanmıştır. Çalışmalarda değerlendirmek için araştırmacılar tarafından oluşturulmuş formlar ve bazı ağrı değerlendirme ölçekleri kullanılarak elde edildiği belirlenmiştir. Derlemede hemşirelerin hastaların ağrıyı gidermeye yönelik uygulamalar, ayak masajı, anti-pressur jel pedler, müzik dinletilmesi, gevşeme egzersizleri ve biyoenerji gibi yöntemler kullanıldığı saptanmıştır. Bunun dışında uygulanan yöntemler genellikle ağrıyı değerlendirmeye yönelik olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Bu çalışmada hemşirelerin genellikle farmakolojik yöntemleri kullandığı, farmakolojik olmayan yöntemleri ve ağrı değerlendirme ölçeklerini daha az kullandıkları, sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Nurses' Practices Regarding Postoperative Pain: A Systematic Review
2022
Yazar:  
Özet:

Aim: In this systematic review, " What are the applications of nurses for pain after surgery in studies conducted in Turkey?"it was made to look for answers to the question. Material and Methods: Google Scholar, Pudmed, Scince Direct, Google academic databases are used in literature scanning. Scans were searched with the keywords ‘pain after surgery’, ‘pain after surgery’, ‘nursing practices in surgical pain’, ‘painmanagement’, ‘surgicalpain’, ‘postoperativepain’, ‘nursingpractices in surgicalpain’. Turkish and English studies were included in the study, which can be reached in the full text published between 2010-2020 by going to the time limit. The research included in the study consists of a total of 19 studies, 9 of which are descriptive, 3 of which are descriptive and cross-sectional, 5 of which are experimental and 2 of which are randomized controlled. Results: In all studies, it was found that the presence of pain after surgery, factors that increase pain, reduce pain, and interventional practices aimed at reducing it were evaluated. It was determined that the studies were obtained using forms created by researchers to evaluate and some pain assessment scales. The review found that nurses used methods such as applications for relieving patients ' pain, foot massage, anti-pressure gel pads, listening to music, relaxation exercises and bioenergy. In addition, it has been determined that the methods applied are usually aimed at evaluating pain. Conclusion: In this study, it was concluded that nurses generally use pharmacological methods, less use non-pharmacological methods and pain assessment scales.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 214
Atıf : 802
2023 Impact/Etki : 0.029
Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi