Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 4
İÇMESUYU DAĞITIM SİSTEMLERİNDE AKTİF KAÇAK KONTROLÜ UYGULAMALARININ FAYDA/MALİYET ANALİZLERİ KIYASLANMASI
2023
Dergi:  
Researcher
Yazar:  
Özet:

Artan kuraklık, su kaynaklarının verimli kullanılmaması ve mevcut su kaynaklarının da hızla kirlenmesiyle beraber içmesuyu kayıplarıyla mücadele ciddi bir önem kazanmıştır. Artan su talepleri ve sızıntı miktarları nedeniyle su idareleri tarafından gelir getirmeyen su (GGS) oranının azaltılması çalışmaları da bu kapsamda artırılmıştır. Bu çalışmalar genellikle aktif kaçak kontrolü ve pasif kaçak kontrolü olmak üzere iki farklı yaklaşım ile yapılmaktadır. Yüzeye çıkan arızaların onarımını kapsayan pasif kontrol yöntemi her ne kadar daha az maliyetli ve kolay olsa da sistemde meydana gelen arızaların çok büyük bir çoğunluğu yüzeye çıkmayan arızalardan meydana gelmektedir. Bu tarz arızaların tespit edilmesi, onarılması ve kontrol edilmesi aktif kaçak yöntemleri ile mümkün olmaktadır. Bu yöntemlerden beklenen verimlerin kazanılabilmesi için şebekelerin öncelikle izole bölgelere ayrılarak düzenli olarak izlenmesi, önlenebilir sızıntı miktarının tahmin edilmesi ve bölgenin yer mikrofonu, bölgesel kaydedici, bölgesel korelatör gibi cihaz ve ekipmanlarla sızıntı yerinin tespit edilmesi çalışmalarının belli bir sistematik program çerçevesinde yürütülmesi oldukça önemlidir. Aktif kaçak yönteminin uygulanmasında bu sistematik çalışmaların düzenli olarak sürdürülmesi aynı zamanda su idareleri için ciddi maliyetlerde oluşturmaktadır. Ölçülebilir bölgelerin oluşturulması ve izlenmesi maliyetleriyle beraber arıza yerinin tespiti için kullanılacak farklı özelliklere, hassasiyetlere ve maliyetlere sahip cihaz ve ekipmanların maliyetleri de yapılacak çalışmalarda göz önünde bulundurulmalıdır. Bu çalışmada örnek bir şebeke için sabit korelatör ve yer mikrofonu yöntemlerinin maliyetleri ve faydaları kıyaslanmıştır. Elde edilen sonuçlar en verimli çalışma için şebekelerin genel özelliklerine göre seçilecek yöntemin önemli bir rol oynadığı yönünde olmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Comparison Of Cost and Benefit Analysis Of Active Leakage Control Applications In Water Distribution Systems
2023
Dergi:  
Researcher
Yazar:  
Özet:

The fight against leaks and failures in water distribution systems has gained a serious importance with the increasing drought, the inefficient use of water resources and the rapid contamination of existing water resources. These studies are generally carried out with two different approaches, active leakage control and passive leakage control. Although the passive control method, which covers the repair of the reported faults, is less costly and easier, the vast majority of the faults that occur in the system are caused by unreported faults. It is possible to detect, repair and control such faults with active leakage methods. In order to gain the expected efficiency from these methods, it is very important to regularly monitor the networks by dividing them into isolated areas, to estimate the amount of preventable leakage, and to determine the leak location with devices and equipment such as ground microphone, regional recorder, regional correlator within the framework of a certain systematic program. The regular maintenance of these systematic studies in the implementation of the active leakage method also creates serious costs for water administrations. In addition to the costs of creating and monitoring measurable regions, the costs of devices and equipment with different characteristics, sensitivities and costs to be used for the determination of the fault location should also be considered in the studies to be carried out. In this study, a standard calculation structure is defined for the benefits and costs of the ground microphone and regional correlator methods used to locate unreported leaks. By using the defined calculation methodology, the benefits and costs for both methods are analyzed and compared in a sample network. The method to be selected according to the general characteristics of the networks plays an important role for the most efficient operation.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Researcher

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Researcher