Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 37
 İndirme 7
BİST100 ENDEKSİNDE İŞLEM HACMİ (TL) VE İŞLEM MİKTARLARINDA BİREYSEL YATIRIMCI AÇISINDAN TAKVİM ANOMALİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA
2019
Dergi:  
Akademi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Geleneksel finans ve iktisat teorileri bireyi rasyonel karar verici olarak tanımlar, ancak menkul değer piyasalarında gerçekleşen anomaliler bireyin rasyonellikten uzak davranışlar sergileyebildiğini göstermektedir. Tüm dünya borsalarında gözlenebilen uymayan bu anomaliler takvimsel, kesitsel ve farklı pek çok sebeple açıklanmaktadır Literatürde, takvim anomalileri çoğunlukla hisse senedi getirileri üzerinden incelenmiştir. Ancak anomaliler insan davranışı sebebiyle ortaya çıktığından, bireysel yatırımcının davranışlarını doğrudan gözlemlemeye yarayacak değişkenlerin işlem miktarı ve işlem hacmi olacağı açıktır. Bu sebeple bu çalışmada 2008-2015 yılları arasındaki günlük işlem hacimleri ve işlem miktarları ele alınarak haftanın günleri anomalisi, hafta sonu anomalisi, aylara ilişkin ve mevsimsel anomaliler araştırılmıştır. Çalışma, SPSS 22.0 programı aracılığıyla Kruskal Wallis ve Dunn’s post-hoc analizleri yapılmıştır. Çalışmada Mayıs 2008/ Kasım 2015 tarihleri arasında BIST100’de gerçekleşen ulusal pazar işlem hacmi ve miktarına ilişkin 1.887 veri kullanılmıştır. Farklı takvim anomalilerinin saptanabilmesi için işlem günleri farklı şekillerde ele alınmıştır. Hafta sonu anomalisini saptayabilmek amacıyla belirtilen tarihler arasındaki Pazartesi ve Cuma günleri özellikli gün, diğer günler normal işlem günü olarak belirlenmiştir. Haftanın günleri anomalisi analizinde ise tüm işlem günleri ayrı ayrı ele alınmıştır. Ayrıca işlem hacmi ve miktarlarının ay bazında farklılaşıp farklılaşmadığını tespit etmek üzere günlük veriler ay bazında ve mevsim bazında sınıflandırılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

In this case, it is necessary to ensure that you have an adequate level of compliance with the provisions of this Regulation and the provisions of this Regulation and the provisions of this Regulation.
2019
Yazar:  
Özet:

Traditional finance and economics theories define the individual as a rational decision maker, but the anomalies occurring in the value markets indicate that the individual can show behaviors far from the rationality. These anomalies that cannot be observed in all the world’s exchanges are explained for a number of different reasons, calendar, cutting, and in literature, calendar anomalies are mostly studied through stock returns. However, as anomalies arise due to human behavior, it is clear that the variables that will help directly observe the behavior of the individual investor will be the volume and volume of the transaction. Therefore, in this study, the daily volume of transactions and quantities of transactions between 2008 and 2015 were examined by the anomalies of the days of the week, the weekends anomalies, the months related and the seasonal anomalies. The study was conducted through Kruskal Wallis and Dunn's post-hoc analysis through the SPSS 22.0 program. The study used 1,887 data on the volume and quantity of national market transactions in BIST100 between May 2008 and November 2015. To identify different calendar anomalies, the processing days have been treated in different ways. On Monday and Friday, the specific days between the dates specified in order to determine the week end anomaly, the other days are defined as the normal processing day. In the analysis of the anomaly of the days of the week, all processing days have been treated separately. Daily data are also classified on the basis of the month and on the basis of seasons to determine whether the volume and quantities of the transactions differ on the basis of the month.

Anahtar Kelimeler:

2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Akademi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Filoloji; Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 475
Atıf : 1.322
2023 Impact/Etki : 0.161
Akademi Sosyal Bilimler Dergisi