Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 25
 İndirme 3
Evaluation of Lesson Inspection by the Principal and Inspector According To the Opinions of Primary Education Principals and Teachers / İlköğretim Okul Müdürleri ve Öğretmenlerinin Görüşlerine Göre Ders Denetiminin Müdür ve Müfettişlerce Yapılmasının Değerlendirmesi
2022
Dergi:  
e-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, ilköğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin ders denetiminin okul müdürleri tarafından yapılmasının olumlu ve olumsuz yanları ile eğitim müfettişleri tarafından yapılmasının olumlu ve olumsuz yanlarının karşılaştırmasını yapmaktır. Bu araştırmanın katılımcıları, 2017-2018 eğitim- öğretim yılında Muğla ili merkez ilçe ve çevre ilçelerinde bulunan ilk ve ortaokullarda görev yapan 4 öğretmen ve 4 okul müdürüdür. Araştırmada amaçlı örnekleme yöntemlerinden biri olan kolayda örnekleme tekniği kullanılmıştır. Katılımcı dört okul müdürü erkek yaşları 40 ile 59 arasında olup, dört okul müdüründen ikisi 15-30 yıl, diğer ikisi 30-40 yıl mesleki deneyime ve üçü lisans, biri yüksek lisans derecesine sahiptir. Dört öğretmenden üçü kadın, biri erkek, yaşları 40 ile 55 arasında 20-35 yıllık mesleki deneyime sahipler ve hepsi lisans derecesine sahiptir. Nitel araştırmalar temelinde olgu bilim deseninde yapılan görüşmeler sonucunda elde edilen bilgilerle içerik analizi yapılmış buna göre 4 tema altında 14 kategori ve bu kategorilere bağlı toplam 35 kod belirlenmiştir. Çalışmanın sonucuna göre okul müdürlerinin ders denetimi yapmasının olumlu yanlarında öğretmeni süreç içerisinde daha iyi tanıdıkları, öğretmenlerin farklı durumlarını gözlemledikleri, öğretmenleri derse hazırlıklı kıldıkları, kendi branşı ile aynı olan öğretmene mesleki katkı sundukları olumsuz yanlarında ise öğretmenlere genel olarak mesleki bir katkı sunamadıkları, objektif olamadıkları, ders denetimi teknikleri ve türleri konusunda yetersiz oldukları, iş yükünün denetimi olumsuz etkilediği eğitim müfettişlerinin ders denetimi yapmasının olumlu yanlarında, yetkin eğitim müfettişlerinden mesleki katkı aldıkları olumsuz yanlarında ise yeterince mesleki yardım ve rehberlik sunmadıkları, kontrole dayalı denetim yaptıkları, mesleğin gerektirdiği profesyonelliğin yeterli olmadığı, değerlendirme ölçütlerini açık etmedikleri, anlık performansı ölçtükleri ortaya çıkmıştır. Bu araştırma sonucunda Milli Eğitim Bakanlığına öneriler sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation of Lesson Inspection by the Principal and Inspector According to the Opinions of Primary Education Principals and Teachers/Evaluation of Lesson Inspection by the Principal and Inspector According to the Opinions of Primary Education Principals and Teachers/Evaluation of Lesson Inspection by the Principal and Inspector According to the Opinions of Primary Education Principals and Teachers/Evaluation of Lesson Inspection by the Principal and Inspector
2022
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to compare the positive and negative aspects of teachers working in primary education institutions with the positive and negative aspects of teaching audits by school managers and the positive and negative aspects of education inspectors. The participants in this study are 4 teachers and 4 school directors who work in the first and secondary schools located in the Muğla central district and surrounding districts in the 2017-2018 educational year. The easy-to-use sampling technique, which is one of the methods of sampling for the purpose of research, has been used. The participating four school directors are men aged 40 to 59, two of the four school directors have 15-30 years, the other two have 30-40 years of professional experience and three have a bachelor's degree, one has a master's degree. Three of the four teachers are female, one male, ages 40 to 55 have 20-35 years of professional experience and all have a bachelor's degree. Based on the quality research, the information obtained by the results of the discussions in the facts scientific pattern was analyzed according to 4 subjects, 14 categories and a total of 35 codes related to these categories were determined. According to the study, the positive aspects of the teaching audit are the teachers better aware of the process, the teachers are observing the different situations, the teachers are preparing the lesson, the teachers are providing professional contribution to the same branch, the negative aspects of the teachers are not able to offer a professional contribution to the teachers in general, they are not objective, they are insufficient in the teaching techniques and types, the workload control is negatively affected by the positive aspects of the teaching audit, the teachers are observing the different situations, the teachers are preparing the lesson, the teachers are not able to provide professional contribution to the same branch, the teachers are not able to provide professional contribution to the same branch, the teachers are not able to provide professional contribution to the same branch, the teachers are not able to provide professional contribution to the The research has been presented to the Ministry of Education.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








e-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Güzel Sanatlar; Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 432
Atıf : 995
2023 Impact/Etki : 0.347
e-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi