Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
 İndirme 1
Subasar Ormanlarının Biyosfer Rezervi Olarak Planlanması Üzerine Araştırmalar; Acarlar Longozu Örneği
2022
Dergi:  
Journal Of Academic Social Resources
Yazar:  
Özet:

Türkiye’nin kuzeybatısında Sakarya ili sınırları içinde yer alan Acarlar Longozu sahip olduğu ekolojik özellikleriyle çok önemli bir sulak alan durumundadır. .Sulak alanları sahip oldukları ekolojik işlevleri ile ekosistem yaşam süreçlerini doğrudan etkileyen son derece önemli kritik hassas alanlardır. Ayrıca sahip oldukları doğal güzellikleri ve ekonomik avantajları nedeniyle çoğu zaman tahribata son derece açık alanlardır. Bu nedenle korunması zorunlu alanlardır. Bu bilincin dünya çapında giderek yayılması ile birlikte 1970 lerden beri UNESCO’ nun İnsan ve Biyosfer programı ile uluslararası önem taşıyan alanlar 1970 yılından beri tescillenmektedir. Acarlar Longozu, 2019 yılında Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan olarak belirlenmiş ve koruma önlemleri alınmaya başlamıştır. Ancak bu çalışma kapsamında gerçekleştirilen araştırmalar da göstermektedir ki alanın yeni bir biyosfer rezerv alan potansiyelinin olduğu düşünülmektedir. Bu çalışma kapsamında zengin biyoçeşitliliğin korunması amacıyla araştırma alanı üzerinde koruma alan sınırlarının oluşturulması amacıyla araştırmalarda bulunulmuştur. Bu amaçla arazinin mevcut durumuna göre doğal potansiyelin korunması ve kullanım kriterleri bağlamında puanlandırılmıştır. Alanda ekolojik birimlerin belirlenmesi ve doğa koruma alanı ölçütleri bünyesinde ortaya çıkan hedefler doğrultusunda Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılamadan kullanılarak arazi örtüsü belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca NDVI bitkisel yoğunluk analizleri yapılmıştır. Bu analizler sonucunda sulak alan durum tespiti yapılmıştır. Alanın çok kriterli olarak değerlendirilebilmesi için ihtiyaç duyulan çakıştırmalarda kullanılmak üzere altlık haritalar oluşturulmuştur. Bu haritalar kullanılarak doğa koruma alanı belirleme ölçütlerinden olan enderlik, çeşitlilik kriter sonuçlarına göre doğallık, hassaslık, nadirlik, büyüklük puantajlamaları sonucunda elde edilmiştir. Bu veriler haritalara işlenerek haritaların çakıştırılmasıyla bölgeleme sistemi (çekirdek, tampon ve geçiş bölgeleri) kullanım ilkeleri sonucunda öneri bölgeler meydana getirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Research on the Planning of Subasar Forests as a Biosphere Reserve; Acarlar Longozu Example
2022
Yazar:  
Özet:

Acarlar Longozu, located within the border of Sakarya, in the northwest of Turkey, is in a very important water area with its ecological characteristics. Water areas are extremely important critical sensitive areas that directly affect their ecological functions and ecosystem life processes. They are also extremely open to destruction often because of their natural beauty and economic advantages. It is a necessary area to be protected. With this awareness increasingly spread worldwide since the 1970s, UNESCO’s Human and Biosphere Programme has registered areas of international importance since the 1970s. Acarlar Longozu was designated as the National Importance Haiz Water Area in 2019 and has begun to take protection measures. However, research under this study also shows that the area is believed to have a potential for a new biosphere reserve. In this study, research has been carried out in order to establish the limits of protection on the research area in order to preserve the rich biodiversity. For this purpose, it is scored according to the current state of the land in the context of the preservation and use criteria of natural potential. In accordance with the objectives arising within the identification of ecological units in the area and the standards of the nature protection area, geographical information systems and remote detection have been used to determine the land coverage. Additionally, NDVI plant intensity analyses have been performed. The results of these analyses have been identified. The maps are created to be used in the conflicts needed to evaluate the area as a multi-criteria. The use of these maps is achieved as a result of scores of nature, sensitivity, rarity, and size according to the criteria of rarity, diversity, which are the criteria for determining the nature protected area. These data are processed on maps with the collision of maps and the principle of the use of the area system (corn, tampon and transitional areas) has created the recommended areas.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Journal Of Academic Social Resources

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 783
Atıf : 125
2023 Impact/Etki : 0.055
Journal Of Academic Social Resources